Αν κάνετε αυτό στο ντους οι γιατροί λένε να το σταματήσετε άμεσα
Δυστυχώς, όταν κάνουμε κάποια πράγματα «μηχανικά», πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να εκτιθέμεθα σε κίνδυνο υγείας από τις πιο ανύποπτες πηγές…
Όσον αφορά την προσωπική σας υγιεινή, πιθανότατα έχετε αναπτύξει κάποιες καθημερινές πρωινές και νυχτερινές συνήθειες, χωρίς να τις σκέφτεστε και πολύ.
Δυστυχώς, όταν κάνουμε κάποια πράγματα «μηχανικά», πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να εκτιθέμεθα σε κίνδυνο υγείας από τις πιο ανύποπτες πηγές.
Και μία από αυτές τις πηγές είναι το ντους. Υπάρχει ένα πράγμα, που αν το συνηθίζετε στο ντους, θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά.
Οι γιατροί λένε να μην φοράτε φακούς επαφής στο ντους
Μην μπαίνετε στο ντους ενώ εξακολουθείτε να φοράτε τους φακούς επαφής σας. Η οπτικός Charissa Lee, εκ των επικεφαλής στην Johnson & Johnson Vision Care, Inc., λέει ότι “είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής προτού κάνετε μπάνιο». Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως προειδοποιούν και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι φακοί επαφής σας δεν πρέπει ποτέ να έρχονται σε επαφή με νερό.
Δεν είναι μόνο ένα ντους που μπορεί να σας προκαλέσει βλάβη. Η οπτικός Ora Esfahani, διευθύντρια οπτομετρικών υπηρεσιών στο Southern California Eye Institute, λέει ότι πρέπει να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας και πριν κολυμπήσετε, ή να πριν μπείτε σε υδρομασάζ.
Το νερό μπορεί να περιέχει επιβλαβή μικρόβια που προσκολλώνται στους φακούς επαφής
Η οπτομέτρης Gabriela Olivares, μέλος του VSP Network Eye Doctor, λέει ότι το νερό από πηγές όπως ντους, υδρομασάζ και πισίνες περιέχει πολλά είδη μικροβίων, συμπεριλαμβανομένης της ακανθοαμοιβάδας (acanthamoeba). Σύμφωνα με τον Seamus Flynn, οπτομέτρη και συνιδιοκτήτη της μάρκας γυαλιών Sapphire Eyewear, αυτό το βακτήριο μπορεί να προσκολληθεί στους φακούς επαφής, εάν τους φοράτε στο ντους.
«Εάν δεν φοράτε φακούς επαφής και το μάτι σας έρθει σε επαφή με την ακανθοαμοιβάδα, το μάτι την απομακρύνει με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, εάν φοράτε φακούς επαφής, το βακτήριο προσκολλάται στον φακό«, εξηγεί.
Μερικά από αυτά τα μικρόβια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης
Η ακανθοαμοιβάδα μπορεί να προκαλέσει έναν σπάνιο, αλλά πολύ σοβαρό τύπο οφθαλμικής λοίμωξης, που ονομάζεται κερατίτιδα ακανθοαμοιβάδας, σύμφωνα με το CDC.
«Η κερατίτιδα ακανθοαμοιβάδας είναι εξαιρετικά επώδυνη και δύσκολη στη θεραπεία. Μόλις εισέλθει στο μάτι, η ακανθοαμοιβάδα απελευθερώνει πρωτεΐνες που διαλύουν τον κερατοειδή χιτώνα«, προειδοποιεί η Olivares. Ο κερατοειδής είναι το διαφανές, προστατευτικό εξωτερικό στρώμα πάνω από το μπροστινό μέρος του ματιού. «Οι χειρότερες λοιμώξεις από κερατίτιδα ακανθοαμοιβάδας μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση«.
Το νερό μπορεί επίσης να κάνει τους φακούς επαφής να κολλήσουν στα μάτια σας
Σύμφωνα με το CDC, το νερό μπορεί επίσης να επηρεάσει τους φακούς επαφής προκαλώντας τους να αλλάξουν σχήμα, να διογκωθούν και να κολλήσουν στο μάτι σας. Αυτό, εκτός από ενόχληση, μπορεί επίσης να γρατζουνίσει τον κερατοειδή σας. Αυτές οι γρατζουνιές μπορούν να οδηγήσουν σε «μικροσκοπικές εκδορές στην επιφάνεια, διευκολύνοντας άλλα μικρόβια να προκαλέσουν μόλυνση«, όπως η κερατίτιδα ακανθοαμοιβάδας, λέει η Lee.
Βγάλτε τους φακούς επαφής αμέσως εάν έρθουν σε επαφή με νερό
Εάν κατά λάθος μπείτε στο ντους ενώ εξακολουθείτε να φοράτε τους φακούς σας, η Olivares συνιστά να «κλείσετε αμέσως τα μάτια σας και να βγείτε προσεκτικά από το ντους μέχρι να αφαιρέσετε σωστά τους φακούς». Εάν ήρθατε σε επαφή με επικίνδυνα μικρόβια, «μόλις αφαιρεθεί ο φακός επαφής, τα βακτήρια ή άλλα μικρόβια είναι πιο πιθανό να αφαιρεθούν από μόνα τους, καθώς τίποτα δεν θα τα κρατά πλέον στα μάτια σας», εξηγεί η Esfahani.
Σύμφωνα με την Lee, πρέπει να αφαιρείτε και να αγγίζετε τους φακούς επαφής μόνο με στεγνά χέρια. Εάν οι φακοί έρθουν σε επαφή με νερό, θα πρέπει να τους «πετάξετε ή να τους απολυμάνετε με ένα κατάλληλο διάλυμα φακού επαφής». Ορισμένα σημάδια ότι οι φακοί επαφής σας έχουν αλληλεπιδράσει αρνητικά με το νερό και έχουν βλάψει τα μάτια σας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα, θολή όραση ή άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα, λέει η Olivares. Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: iatropedia.gr