Υπάρχει μια μυκητιασική λοίμωξη που ονομάζεται “πόδι του αθλητή” (επιστημονικός όρος: tinea pedis) και εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα του πέλματος. Συμβαίνει συχνότερα σε άτομα των οποίων τα πόδια ιδρώνουν μέσα στο παπούτσι.

Το πόδι του αθλητή σχετίζεται στενά με άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως ringworm και jock itch (φαγούρα στην ηβική περιοχή).

Πόδι του αθλητή: Συμπτώματα
Το πόδι του αθλητή προκαλεί συνήθως φολιδωτό κόκκινο εξάνθημα. Το εξάνθημα ξεκινά συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Ο κνησμός είναι συχνά πιο έντονος αμέσως μετά την αφαίρεση των παπουτσιών και των καλτσών σας.

Μερικοί τύποι αυτής της μυκητιασικής λοίμωξης εκδηλώνονται με φουσκάλες ή έλκη και μπορεί να προκαλέσουν χρόνια ξηρότητα και απολέπιση σε όλο το πέλμα. Μάλιστα, πολλές φορές μπορεί να εκληφθεί ως έκζεμα ή ξηροδερμία.

Η λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο πέλματα, αλλά να εξαπλωθεί και στο χέρι σας, ειδικά αν γρατσουνίσετε ή ξύσετε τα μολυσμένα σημεία στο πόδι σας.

Πόδι του αθλητή: Πιθανές επιπλοκές
Η λοίμωξη του ποδιού του αθλητή σας μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως:

Το χέρι: Αν γρατσουνίσετε ή ξύσετε τα μολυσμένα μέρη των ποδιών σας μπορεί να αναπτύξετε παρόμοια λοίμωξη σε ένα από τα χέρια σας.
Τα νύχια: Οι μύκητες που σχετίζονται με το πόδι του αθλητή μπορούν επίσης να μολύνουν τα νύχια σας, σημείο που τείνει να είναι πιο ανθεκτική στη θεραπεία.
Βουβωνική χώρα: Η φαγούρα στην ηβική περιοχή (jock itch) προκαλείται συχνά από τον ίδιο μύκητα που ευθύνεται για το πόδι του αθλητή. Είναι σύνηθες η λοίμωξη να εξαπλώνεται από τα πόδια στη βουβωνική χώρα καθώς ο μύκητας μπορεί να ταξιδέψει στα χέρια σας ή σε μια πετσέτα.
Πότε να δείτε έναν γιατρό
Εάν έχετε εξάνθημα στο πόδι σας που δεν βελτιώνεται εντός δύο εβδομάδων από την έναρξη της αυτοθεραπείας με ένα αντιμυκητιασικό προϊόν χωρίς ιατρική συνταγή, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Εάν έχετε διαβήτη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πόδι αθλητή, ειδικά εάν παρατηρήσετε σημάδια πιθανής δευτερογενούς βακτηριακής λοίμωξης, όπως υπερβολική ερυθρότητα, πρήξιμο, πύον, ή πυρετός.

Πόδι του αθλητή: Θεραπεία
Εάν η λοίμωξη είναι ήπια, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει τη χρήση αλοιφής, κρέμας, σκόνης ή σπρέι χωρίς συνταγή.

Εάν αυτό δεν αποδώσει, μπορεί να χρειαστείτε ένα φάρμακο με συνταγή (αλοιφή) για τα πόδια σας. Σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν και αντιμυκητιασικά χάπια που παίρνετε από το στόμα.

 

Πηγή:iatropedia.gr