Προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών αυτών με νόμιμα παραστατικά στα οποία θα αναφέρεται το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Σε πορεία εισόδου προς συζήτηση στη Βουλή βρίσκεται διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, που εφευρίσκει την «χρυσή τομή» στο σύστημα φορο-εκπτώσεων για τις ανακαινίσεις κατοικιών, λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους… κυριολεκτικά στο «παρα πέντε» ψήφισης του νομοσχεδίου.

Τελικά η σχετική διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί τελικά στη βουλή, προβλέπει «κόφτη» στο ύψος της δαπάνης των υλικών που θα αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου κατά τις εργασίες ανακαίνισης ακινήτων.

Ειδικότερα, η λύση που προκρίθηκε ήταν να προβλεφθεί «κόφτης» στις δαπάνες για τα υλικά ανακαίνισης- επισκευής, τα οποία δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 1/3 της συνολικής δαπάνης, η οποία θα οδηγεί στην έκπτωση φόρου. Αντιθέτως, οι δαπάνες για τις εργασίες θα λαμβάνονται υπόψιν στο 100%. Έτσι για παράδειγμα, αν κάποιος δαπανήσει 3.000 ευρώ για εργασίες ανακαίνισης και άλλα 9.000 ευρώ για υλικά, με τον «κόφτη» οι δαπάνες των υλικών προς έκπτωση θα περιοριστούν στις 4.000 ευρώ (το 1/3 της συνολικής δαπάνης των 12.000 ευρώ) και μαζί με τις 3.000 ευρώ των επισκευών θα οδηγήσουν σε έκπτωση φόρου 7.000 ευρώ, που θα «σπάσει» σε 5 έτη, δηλαδή 1.400 ευρώ ετησίως. Με το ισχύον πλαίσιο, η έκπτωση φόρου περιορίζεται στο 40% των δαπανών εργασιών, δηλαδή σε 1.200 ευρώ στην 4ετία, δηλαδή 300 ευρώ ετησίως.

Μία ακόμη προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών αυτών με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών) στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.

 

 

Πηγή:dnews.gr