Τα συμπτώματα της νόσου και οι καταγραφές των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Ανησυχία, προβληματισμό και επαγρύπνηση στην επιστημονική κοινότητα, έχουν προκαλέσει τα κρούσματα πνευμονίας από το μυκόπλασμα, σε παιδιά, που αυξάνονται στην Κίνα και για τα οποία δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα κρούσματα, καταγράφονται ήδη και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είναι θέμα χρόνου να δούμε και στην Ελλάδα έξαρση των κρουσμάτων, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Μιλώντας στο Dnews, η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Άννα Παρδάλη, υποστηρίζει ότι το ζήτημα με το μυκόπλασμα και τις πνευμονίες στην Κίνα, έχει κινητοποιήσει τους γιατρούς, κυρίως γιατί θυμίζει το πώς ξεκίνησε ο κορονοϊός πριν μερικά χρόνια από την ίδια χώρα.

«Όλη η ιστορία με το μυκόπλασμα έχει ανακινηθεί από τα αυξημένα περιστατικά πνευμονίας, που αποδίδονται σε ένα μικρόβιο, το μυκόπλασμα, στην Κίνα, και εκεί φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Επειδή προέρχονται από την Κίνα, καταλαβαίνετε ότι ανασύρονται οι μνήμες από τον κορονοϊό . Έτσι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί, έχει αναστατωθεί και είναι υποψιασμένη μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Το μυκόπλασμα που ξέρουμε, είναι παλιό, αλλά και ο κορονοϊός όταν βγήκε το 2019, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πολλά για εκείνο το στέλεχος του ιού. Και μετά είχαμε την επιδημία. Από την άλλη, αν μιλάμε για το κλασικό μυκόπλασμα, επιδημική έξαρση περιστατικών έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια. Ενδέχεται τώρα και στο πλαίσιο της μετά κορονοϊού εποχής, όπως είχαμε έξαρση στο στρεπτόκοκκο και την ηπατίτιδα, να υπάρχει μία τέτοια συγκυρία», αναφέρει.

Συμπτώματα της νόσου

Η κ. Παρδάλη υπογραμμίζει ότι αυτού του είδους ο ιός δεν μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, όπως ο κορονοϊός ή η γρίπη. «Αλλά μεταδίδεται με τη στενή επαφή, με τα σταγονίδια, με τους κοινούς τρόπους που μεταδίδεται μία λοίμωξη του αναπνευστικού. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι δεν ξέρουμε αν πρόκειται για το γνωστό μυκόπλασμα ή όχι, γιατί τα δεδομένα που έχουμε, δεν είναι πολλά, θα πρέπει να υπάρξει ανάλυση του γονιδιόματος και σε μεγάλο αριθμό περιστατικών. Τα επίσημα στοιχεία, που έχουν δοθεί από την Κίνα, μιλούν για μία αυξημένη δραστηριότητα, στο πλαίσιο όμως του γνωστού μυκοπλάσματος. Όχι ότι πρόκειται για κάτι άλλο. Αλλά αυτό το βλέπει με σκεπτικισμό η Δύση», σημειώνει η κ. Παρδάλη.

Τα συμπτώματα της νόσου, είναι ίδια με αυτά μίας λοίμωξης του αναπνευστικού. «Μπορεί να κάνει δηλαδή πυρετό, συνήθως όχι υψηλό, βήχα, καταρροή, πόνο στο στήθος ή την κοιλιά και αδυναμία. Κάποιες φορές, μπορεί να εκδηλώσει και εξανθήματα στο δέρμα. Σε πολύ σοβαρές μορφές, μπορεί να κάνει και πνευμονία. Γενικά όμως δεν υπάρχουν έντονα συμπτώματα, για αυτό και τη λένε και περιπατητική πνευμονία, αυτή του μυκοπλάσματος. Την χαρακτηρίζουν έτσι, γιατί δεν κάνει σοβαρές επιπλοκές όπως μία πνευμονία του πνευμονιόκοκκου».

Η κ. Παρδάλη, συμβουλεύει τους γονείς να μην πανικοβληθούν σε περίπτωση που το παιδί τους παρουσιάσει τα ανάλογα της νόσου συμπτώματα. «Οι γονείς θα πρέπει να έχουν επαφή με τον παιδίατρο που παρακολουθεί τα παιδιά τους, δεν είναι μία νόσος που εξελίσσεται ραγδαία σε ένα ή δύο 24ωρα, δεν είναι διεισδυτική νόσος όπως αυτή του στρεπτόκοκκου. Ο γιατρός θα εκτιμήσει το περιστατικό και δώσει στους γονείς τις ανάλογες οδηγίες», αναφέρει.

Στην Ελλάδα, μπορεί να έχουν ήδη εκδηλωθεί σποραδικά κρούσματα της πνευμπνίας από μυκόπλασμα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία, αφού δεν καταγράφονται σε ειδική πλατφόρμα. Η κ. Παρδάλη, θεωρεί ότι είναι ζήτημα χρόνου, ο ΕΟΔΥ, να ζητήσει από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, να αρχίσουν τη συστηματική καταγραφή της νόσου.

Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν κρούσματα και καταγραφές της νόσου, στη Δανία, τη Σουηδία, την Ουαλία, τη Σλοβενία, το Βέλγιο και τη Φινλανδία.

 

Πηγή:dnews.gr