«ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑ ΤΖΗΚΑ, ΥΠ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

 

Ένα από τα νέα πρόσωπα τα οποία διεκδικούν τη ψήφο των πολιτών της Πιερίας στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές είναι η κ. Άννα Τζήκα, η οποία είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, συμμετέχοντας στον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» με επικεφαλής και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Η κ. Τζήκα ασχολείται για πρώτη φορά με τα κοινά, αποτελώντας έναν από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς στις προσεχείς εκλογές, καθώς έχει γεννηθεί το 1994 στην Κατερίνη.

Η ίδια για την απόφασή της να συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέφερε: «Όπως ο Σίσυφος καταδικάστηκε από τους θεούς να ανεβάζει ένα πελώριο βράχο στην κορυφή ενός βουνού, έτσι και οι άνθρωποι της γενιάς μου, κουβαλάνε στις πλάτες τους το αποτύπωμα των προηγούμενων γενεών. Παρά το αιώνιο βασανιστήριο του Σίσυφου και την κατάληξή του ως σύμβολο του συνεχόμενου μάταιου και άκαρπου αγώνα, πρέπει η γενιά μας να βγει μπροστά, να σπρώξει το φορτίο της γνώσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, των κοινωνικών αξιών μέσα από όλες τις δυσκολίες. Όχι για να φτάσουμε στην κορυφή… Η κορυφή σημαίνει το τέλος της προσπάθειας, άρα και το τέλος της εξέλιξης. Αντιπροσωπεύω τη γενιά που ζητά λύσεις και απαντήσεις. Επιθυμώ να εκπροσωπήσω τη γενιά που είναι υποχρεωμένη να μάθει να ζει από την αρχή…».

Εξηγώντας ακόμη περισσότερο το σκεπτικό της, η κ. Τζήκα επεσήμανε: «Το είπα στην πρώτη μου ανάρτηση με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου από τον κ. Τζιτζικώστα. Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, συνεχώς ακούω τις ίδιες κουβέντες. “Τι τα θες τα μπλεξίματα με τη πολιτική σε αυτή την ηλικία”, “που βρήκες εσύ την εμπειρία και ξέρεις τι θέλει ο λαός”, “άσε αυτά για τους μεγάλους, παράτα τα και κοίτα να φτιάξεις το μέλλον σου”. Το μέλλον δεν “φτιάχνεται” αποφεύγοντας την ενασχόληση με τα κοινά, αντιθέτως η φωνή των νέων δεν πρέπει να επισκιάζεται από τη κεντρική πολιτική σκηνή ή τη μικροπολιτική. Μέσα από την πολυετή εμπειρία μου στην εθελοντική δράση, έμαθα πόσο σημαντική είναι η κοινωνική προσφορά για τη νεολαία, για τον τόπο, για το αύριο… Για όλα τα παραπάνω λοιπόν και για μία #νέα_φωνή, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, είμαι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Πιερίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον συνδυασμό νίκης “Αλληλεγγύη”».

Ξεκάθαρη, όμως, είναι και για τους λόγους που την οδήγησαν στην επιλογή να είναι υποψήφια με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη». Εξηγώντας αυτή την απόφαση, η κ. Τζήκα επεσήμανε: «Ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη. Έχει αποδείξει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι είναι ο ηγέτης που εργάζεται σκληρά και κυρίως αποτελεσματικά. Είναι γεγονός ότι, τυγχάνει κοινής αποδοχής με το 62% της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης αλλά και τη συμμετοχή υποψηφίων από όλες τις κομματικές αποχρώσεις, στον συνδυασμό του. Με τον κ. Τζιτζικώστα και τον Συνδυασμό της “Αλληλεγγύης” η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποίησε και στις 7 Περιφερειακές Ενότητες έργα σε 6 βασικούς τομείς (Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία – Κατάρτιση, Υποδομές – Χώροι Πρασίνου – Οδικό Δίκτυο – Αντιπλημμυρική Προστασία, Πολιτισμός – Τουρισμός – Αθλητισμός, Παιδεία – Υγεία, Περιβάλλον – Πρωτογενής Τομέας, Αλληλεγγύη – Κοινωνική συνοχή). Συγκεκριμένα στην Πιερία ολοκληρώθηκαν συνολικά 53 έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του Νομού την πενταετία που έρχεται με στόχο τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2030».

Η κ. Τζήκα διεκδικεί με αξιώσεις τη ψήφο των πολιτών της Πιερίας, λέγοντας: «αν μπορούσα να κοιτάξω στα μάτια όσους με ψηφήσουν, θα τους έλεγα με το χέρι στην καρδιά ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους». Όπως υπογράμμισε, με τη ψήφο στο πρόσωπό της, «θα δοθεί η ευκαιρία στη γενιά μου να αποδείξουμε ότι μπορούμε. Ότι η νεότητα με τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις, κοντά στους έμπειρους Περιφερειακούς Συμβούλους, μπορεί να εργαστεί για το κοινό καλό. Ποιος μπορεί να μιλήσει για τη νέα εποχή, για το μέλλον, αν όχι εμείς που είμαστε το μέλλον του τόπου;». Το δικό της προσωπικό σύνθημα, με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές είναι το «#νέα_φωνή». Όπως επεσήμανε η κ. Τζήκα, «το σύνθημα αυτό εκφράζει τον ενθουσιασμό, τις νέες ιδέες και την προοπτική για τον Νομό μας, την Πιερία. Μαζί με τον κ. Τζιτζικώστα, οραματιζόμαστε τη Μακεδονία του 2030. Οι μεγαλύτερες ηλικίες να μας δώσουν τη σκυτάλη, να μας εμπιστευτούν και να μας καμαρώνουν για όσα θα πετύχουμε».

Η κ. Τζήκα, πέρα από το πλούσιο βιογραφικό της και το υψηλό επίπεδο σπουδών της, έχει έντονη δράση και στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς και της εθελοντικής συμμετοχής. Όπως εξήγησε η ίδια για αυτή την στάση ζωής της, «μία παραλία καθαρή από σκουπίδια, ένα χαρούμενο νοσηλευόμενο παιδί που παίξαμε το αγαπημένο του παιχνίδι, μία πόλη που οι πολίτες της επιλέγουν το ποδήλατο, γεμίζουν το χρόνο μου δημιουργικά. Αυτά με γεμίζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που θεωρείται στις μέρες μας διασκεδαστική. Μέσα σε όλα. Ανταλλάσσουμε απόψεις, προβληματισμούς, διασκεδάζουμε, όπως όλοι οι νέοι και οι νέες, ίσως με κάποιο μεγαλύτερο βαθμό ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά θέματα. Για να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις, πρέπει εμείς, ο καθένας χωριστά να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε». Όσον αφορά τους λόγους που την έχουν ωθήσει να ασχολείται με δράσεις κοινωνικού περιεχόμενου, η κ. Τζήκα επεσήμανε: «Δεν είναι ενασχόληση. Είναι βιώματα που έχω από την οικογένειά μου, μια οικογένεια πολύ δεμένη, με σωστά πρότυπα, ηθικές αξίες, ανθρωπιστικά αισθήματα. Δε νοιώθω ότι κάνω κάτι ξεχωριστό. Ούτε το κάνω τώρα για τις εκλογές».

Στον κοινωνικό τομέα, η Άννα Τζήκα έχει προχωρήσει σε δύο ιδιαίτερα αξιόλογες πρωτοβουλίες, προσπαθώντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση σημαντικών σύγχρονων προβλημάτων. Συγκεκριμένα, έχει ιδρύσει τον Οργανισμό Προστασίας και Εκπαίδευσης για την Σεξουαλική Κακοποίηση μέσω Εικόνας (ΟΠΕΣΚΕ) και τον Οργανισμό «Στράτα». Σχετικά με αυτές τις πρωτοβουλίες, η κ. Τζήκα ανέφερε: «Χαίρομαι ιδιαιτέρως να μιλάω για τη δημιουργία αυτών των οργανισμών. Είναι μία καθαρά ατομική πρωτοβουλία, που προχωράει με σταθερούς ρυθμούς και αφορά δύο κοινωνικά ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα του σύγχρονου κόσμου και κυρίως των νέων.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΟΠΕΣΚΕ (Οργανισμός Προστασίας και Εκπαίδευσης Σεξουαλικής Κακοποίησης μέσω Εικόνας) έχει στόχο τη στήριξη, πρόληψη και ενημέρωση παιδιών, εφήβων και γονέων για τη σύγχρονη μορφή κακοποίησης που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι αστυνομικές αρχές, αλλά και η ίδια η κοινωνία ευρύτερα, αυτή της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω εικόνας. Περιστατικά παράνομης κατοχής και δημοσιοποίησης σεξουαλικού περιεχομένου για εκβιασμό, εξαναγκασμό και διασυρμό, αυξήθηκαν σημαντικά από το 2015. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε παιδιά από 11 ετών, εφήβους μέχρι ενηλίκους. Ο οργανισμός αποσκοπεί:

1. στην ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για ενημέρωση και εκπαίδευση

2. δημιουργία τηλεφωνικού Κέντρου Υποστήριξης

3. εκπαιδευτικά προγράμματα/ ημερίδες ενημέρωσης

Βασική επιδίωξη του οργανισμού είναι επίσης η δημιουργία και έγκριση νομικού πλαισίου κατά της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω εικόνας στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Σιγκαπούρης, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, 48/50 πολιτειών των ΗΠΑ, ενώ και η Αυστραλία κατέχει σύστημα αστικών κυρώσεων.

Την καθημερινή πραγματικότητα των ατόμων που δεν αισθάνονται ασφαλείς επιστρέφοντας στο σπίτι, στηρίζει και προστατεύει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “Στράτα”. Το αίσθημα του φόβου που ωθεί στο κράτημα των κλειδιών στο χέρι, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για άμυνα και του ανοιχτού κινητού στην τσέπη με πατημένο το νούμερο έκτακτης ανάγκης, μπορεί να μετριαστεί με μία κλήση όπου ένας ανταποκριτής/εθελοντής θα παραμείνει στην άλλη μεριά της γραμμής μέχρι το άτομο που καλεί να νιώσει ασφάλεια. Συγχρόνως, θα βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να κατευθύνει το άτομο σε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες αν χρειαστεί (π.χ. να ειδοποιήσει την αστυνομία ή να καλέσει ασθενοφόρο). Η πρόνοια θα επιτευχθεί μέσω πλατφόρμας τηλεφωνικού κέντρου το οποίο θα δέχεται δωρεάν κλήσεις. Θεμελιώδεις αρχή της λειτουργίας του οργανισμού, μεταξύ των άλλων, είναι η απασχόληση εθελοντών, καθώς η φιλοσοφία πίσω από το εγχείρημα είναι ότι «ο εθελοντισμός είναι χρήσιμος, για τα παιδιά, την κοινωνία αλλά και τον εαυτό μας».