Ο γνωστός Βασίλης Έξαρχος Γεωπόνος ΑΠΘ, με Intergrade Master, Μεταπτυχιακό στην Αειφορική Γεωργία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, αυτή την φορά βρέθηκε σε φύτευση Ακτινίδιων στον Πυργετό Λάρισας σε κτήμα του γνωστού επιχειρηματία κ. Βασιλείου Σκέτου,  ο οποίος είναι παράλληλα και ο ιδιοκτήτης του συσκευαστηρίου με την επωνυμία “Sketos Fruits”.

Τα ακτινίδια που φυτεύονται είναι της ποικιλίας Hayward εμβολιασμένα σε υποκείμενο BOUNTY 71 το οποίο ως γνωστόν χρησιμοποιείται εδώ και 15 χρόνια στην Ν. Ζηλανδία, λόγω του ότι αναπτύσσουν πολύ μεγάλο και πλούσιο ριζικό σύστημα και εμφανίζουν υψηλές αντοχές σε συνθήκες κακής στράγγισης και έλλειψης οξυγόνου που δημιουργούνται ως γνωστόν κυρίως σε πλημυρισμένα και σε βαριά Αργιλώδη εδάφη.

Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή φύτευση είναι ο παράλληλος “έλεγχος” του τοπικού κλίματος, του μικροκλίματος και του εδάφους στο αγροτεμάχιο που θέλουμε να εγκαταστήσουμε Ακτινίδια.

Εφόσον ο παραπάνω έλεγχος μας δώσει το “πράσινο “φως, στην συνέχεια η επιτυχία εξαρτάται από την διαδικασία φύτευσης. Πρώτο βήμα είναι να προηγηθούν οι Εδαφολογικές Αναλύσεις σε δύο βάθη 0-30cm και 30-60cm. Σε περίπτωση που το κτήμα είναι άνω των δέκα στρεμμάτων ή έχει μεγάλη διαφοροποίηση, τότε πρέπει να γίνει διπλές ή τριπλές αναλύσεις εδαφών για να έχουμε την πλήρη εικόνα….

Στην συνέχεια με βάση τα αποτελέσματα της εδαφολογικής ανάλυσης παίρνουμε τις εξής σημαντικές αποφάσεις:

1) Τι ποσότητα των δυσκίνητων στοιχείων Φωσφόρου, Καλίου πρέπει να εφαρμόσουμε πριν την φύτευση έτσι ώστε η ρίζα του φυτού τα επόμενα χρόνια να τα βρει στην καθοδική της πορεία ..

2) Τι ποσότητα Οργανικής Ουσίας πρέπει να εφαρμόσουμε προ-φυτευτικά (κομπόστ ή καλής χωμένης κοπριάς) και εννοείται πάντα με την προϋπόθεση να ενσωματωθεί καλά σε βάθος 0-50 cm.

3) Εάν θα κάνουμε ή όχι βαθύ όργωμα διότι εάν υπάρχει διαστρωμάτωση Ανθρακικού Ασβεστίου πιο κάτω μπορεί να φέρουμε το ασβέστιο πάνω με το βαθύ όργωμα.

4)Εάν θα κάνουμε Αναχώματα (σαμάρια) ή όχι.

5) Τι σύστημα άρδευσης θα χρησιμοποιήσουμε.

6) Τι αποστάσεις θα αφήσουμε μεταξύ των σειρών.

7)Τι ποσότητα Τύρφης φυτείας θα χρησιμοποιηθεί στο λάκκο φύτευσης.

Επειδή η Αρχή είναι και εδώ το ήμισυ του παντός, πρέπει να ξεκινήσουμε την φύτευση με τις πιο ιδανικές προϋποθέσεις… σύμφωνα με τα Διεθνή πρωτόκολλα της Δενδροκομίας.

Το άρθρο θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα όπου θα συζητήσουμε για τις βασικές λεπτομέρειες στην διαδικασία φύτευσης στο χωράφι, οι οποίες είναι σημαντικές για την μελλοντική ανάπτυξη του φυτού.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ