Αναμφίβολα θα μπορούσε να συγκαταλεγεί στους πιο όμορφους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, με φυσιολατρικό, περιπατητικό, θρησκευτικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Η Άνω Μηλιά, χτισμένη σε μία από τις πιο όμορφες πλαγιές των Πιερίων, θα σας εκπλήξει ευχάριστα σαν την επισκεφθείτε. Το πανέμορφο αυτό χωριό δέχθηκε δυο φορές τις φλόγες του πολέμου. Μια, το 1822, όταν την κάψανε οι Τούρκοι, και δεύτερη, το 1943, όταν την κάψανε οι Γερμανοί. Σήμερα έχει λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, έναν ενεργό Πολιτιστικό Σύλλογο, αρκετούς παραθεριστές, που είναι λάτρεις της μοναδικής αυτής περιοχής των Πιερίων, και μία παραδοσιακή ταβέρνα «Το Αγνάντι του Κώστα».

Ο προορισμός αυτός προσφέρει ένα ταξίδι μέσα στην φύση που αλλάζει χρώματα διαρκώς. Ένα περιπατητικό ταξίδι μέσα σε όμορφα μονοπάτια αλλά και μέσα στον χρόνο, που νοητά ξεκινά κάπου στον 18ο αιώνα και φθάνει μέχρι σήμερα.

Με μία θεϊκή ηρεμία να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείτε σε αυτό το όμορφο χωριό του Δήμου Κατερίνης, θα ανακαλύψετε πως πρόκειται για μια γωνιά της Ελλάδας με πλούσιο ιστορικό και θρησκευτικό περιεχόμενο. Ιστορικοί Ναοί,  Εξωκλήσια και μνημεία, πλέκουν μία μοναδικού κάλλους ήπια περιπατητική διαδρομή, κατάλληλη για κάθε ταξιδευτή που αναζητά εμπειρίες σε όμορφους τόπους.

Ένα ταξίδι στην Άνω Μηλιά και στο βουνό των Εννέα Μουσών, δεν μπορεί παρά να σας ταξιδέψει στην ελληνική μυθολογία, να σας περπατήσει σε μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας, να σας διδάξει ντόπιους θρύλους, εκείνους που χρωματίζουν ξέχωρα το «Μονοπάτι της Αγάπης» όπως και το «Μονοπάτι των Ευχών».

Εδώ θα ζήσετε την μοναδική εμπειρία ενός ταξιδιού στα 1000 μέτρα υψόμετρο με καταπληκτική θέα στον κάμπο της Πιερίας και στις βουνοκορφές του μυθικού Ολύμπου.

Στα 26 χλμ. από την πόλη της Κατερίνης και μετά από μία σύντομη ανηφορική οδηγική  διαδρομή, με κατεύθυνση στις νοτιοδυτικές πλαγιές των Πιερίων, φθάνετε στην είσοδο του μικρού χωριού. Από εδώ ξεκινά η διαδρομή με σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά αξιοθέατα, όπως:

Ο Κοιμητηριακός Ναός του Αγίου Αθανασίου, που χρονολογείται στον 18ο αιώνα και τα ευρήματα αποδεικνύουν πως χτίστηκε πάνω σε παλαιοχριστιανικό ναό. Ο Ναός καταστράφηκε το 1943 από τους Γερμανούς και πριν λίγα χρόνια αναστηλώθηκε με ξέχωρο σεβασμό στην ιστορία του. Στον προαύλιο χώρο του ναού, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Χριστιανοσύνης και της ντόπιας ιστορίας με το αιωνόβιο δάσος, υπάρχει ένα οστεοφυλάκιο, θαμμένο στη γη, που προκαλεί ρίγη.

Η ιστορική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, Τρίκλιτη Βασιλική, με τον πανέμορφο σημερινό της περίγυρο, που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας από τους σκλαβωμένους Μηλιώτες, κάηκε τον Μάιο του 1822 όταν οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό μα, οι ντόπιοι την ξαναέχτισαν τριανταδύο χρόνια μετά. Στην αυλή της Αγίας Παρασκευής μάζεψε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός τους ντόπιους, όταν, επί Τουρκοκρατίας, πέρασε από το χωριό κατά τη διάρκεια της Ιεραποστολικής του Περιοδείας.

Λίγα μέτρα πιο πέρα από τον Ναό της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται το Εξωκλήσι του Πατροκοσμά με το προσκύνημα του σιδερένιου Σταυρού που αυτός κάρφωσε σε ένα μικρό πεύκο που, κατά κοινή ομολογία, ποτέ δεν μεγάλωσε. Δυόμιση αιώνες μετά, ο Σταυρός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού παραμένει να βρίσκεται εκεί, στον ανατολικό αυλόγυρο του Ναού, ο οποίος  εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο του 2014 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο και αποτελεί προσκύνημα με σημαντική ιστορική αναφορά για την περιοχή.

Ανηφορίζοντας μέσα στο χωριό και σε ένα όμορφο ύψωμα βρίσκεται ο Πύργος των Λαζαίων που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αι. στην Άνω Μηλιά. Τα ερείπια του πύργου που έχουν διασωθεί έως σήμερα μαρτυρούν την ιστορία και τη δράση της ιστορικής οικογένειας των Λαζαίων, κλεφταρματολών του Ολύμπου και των Πιερίων, κατά την Τουρκοκρατία. Οι αγώνες της γενιάς των Λαζαίων υπέρ της Ελευθερίας αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας και της Πιερικής γης. Στη Μάχη της Μηλιάς, στις 2 Απριλίου του 1822, οι Οθωμανοί έκαψαν το χωριό, την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής και τότε, για δεύτερη φορά, καταστράφηκε και ο Πύργος των Λαζαίων. Έως και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν αυτός κάηκε από τους Τούρκους ή αν τον ανατινάξανε οι μαχόμενοι Λαζαίοι.

Το 2022 ο Δήμος Κατερίνης, ανταποκρινόμενος σε ένα διαχρονικό αίτημα πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας, καθιέρωσε την 2α Απριλίου ως τοπική αργία- μνήμης στο δημοτικό διαμέρισμα της Κοινότητας Μηλιάς, εντάσσοντάς την στο επίσημο πρόγραμμα των θεσμοθετημένων εκδηλώσεων του δήμου.

Οι θέα από τη θέση που σήμερα βρίσκονται τα ιστορικά ερείπια του Πύργου των Λαζαίων είναι μοναδική. Το βλέμμα απλώνεται στον κάμπο της Πιερίας και στον Θερμαϊκό ενώ αυτό  σκλαβώνεται από την ομορφιά του Ολύμπου.

Στα 1006μ. υψόμετρο, κοντά στην περιοχή «Πέντε Πύργοι», βρίσκεται το σημείο συντριβής του αεροπλάνου «Γιάκοβλεφ» που στις 17 Δεκεμβρίου του 1997 κατέπεσε στα Πιέρια Όρη, επιφέροντας ακαριαίο θάνατο σε 72 ανθρώπους. Μία τραγωδία που τη μνήμη της συντηρούν οι σπασμένες κορφές των δέντρων, διασκορπισμένα μεταλλικά θραύσματα μέσα στο δάσος και ένα μνημείο το οποίο κατασκευάστηκε και βρίσκεται 300μ. έξω από το χωριό.

Τον Ιούλιο του 2020 η Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Μηλιάς, τριήμερη δράση μνήμης & εικαστική παρέμβαση φοιτητών με τους εκπαιδευτικούς και με θέμα «72κύκλοι». Απώτερος σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία διαδρομών εικαστικού ενδιαφέροντος,  μετατρέποντας τον φυσικό χώρο των Πιερίων σε  μια δημόσια γλυπτοθήκη. Σήμερα ο Δήμος Κατερίνης εργάζεται πάνω σε αυτή την εικαστική πρόταση και σε συνεργασία με όλους τους φορείς στοχεύει στην ανάπτυξή της.

Η περιοχή αποτελεί έναν προορισμό που ταυτίζεται ποιοτικά με τις σύγχρονες επιταγές της ήπιας αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης κι αυτό θα το διαπιστώσετε όταν την επισκεφθείτε. Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο ταξίδι δεν θέλει κανείς να τελειώσει. Ανακαλύπτει θησαυρούς που δεν χωρούν σε ένα άρθρο.

 

Photography ©: ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ / Municipality of Katerini

 

Επιμέλεια άρθρου:

Αντιδημαρχία Τουρισμού Δ. Κατερίνης

Τηλ. : +302351 7 72448 / e-mail: [email protected]

Social Media: @Experience.Katerini

Website: https://katerini-experience.gr/