Ο Θρησκευτικός-Προσκυνηματικός τουρισμός, η αρχαιότερη μορφή τουρισμού επί γης,  βρίσκει τις διαδρομές της στον Δήμο Κατερίνης. Μια περιοχή με επιβλητικούς ναούς, ιστορικά εξωκλήσια και ιερά προσκυνήματα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Ανάμεσα σε όλες τις εξαιρετικέςδιαδρομές που προσφέρει ο τουριστικός προορισμός του Δήμου Κατερίνης συγκαταλέγονται και οι μοναδικές διαδρομές προσκυνηματικού ενδιαφέροντος.

Η διαδρομήμπορεί να ξεκινήσει από τους επιβλητικούς Ορθόδοξους ναούς της πόλης, όπως ο Καθεδρικός Ναός της Θείας Αναλήψεως, που αποτελεί τον κεντρικό ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο Κοιμητηριακός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, Πολιούχου Αγίας της πόλης,ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται στην περιοχή του κατάφυτου Δημοτικού Πάρκου της Κατερίνης και παρακείμενα του Μητροπολιτικού Μεγάρου, στο οποίο φιλοξενείται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος,ο Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα, στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου Κατερίνης και πολλοί άλλοι ναοί.Ο Καθεδρικός Ναός της Θείας Αναλήψεως βρίσκεται λίγα μέτρα από την Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Κατερίνης.

Ο ναός αποτελεί οικοδόμημα  του 1978 και χτίστηκε πάνω στα θεμέλια του παλαιότερου ναού, στον οποίο είχε τελεσθεί η δοξολογία της απελευθερώσεως της πόλεως το 1912 και στον οποίο βρίσκεται λείψανο της Αγίας Αικατερίνης. Στην όμορφη περιοχή των Ευαγγελικών μπορεί κανείς να επισκεφθεί την Ευαγγελική Εκκλησία της Κατερίνης, η οποία ιδρύθηκε το 1923, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών,από Έλληνες Ευαγγελικούς που προέρχονταν από Ευαγγελικές Εκκλησίες του Πόντου.

Την επίσκεψησε εκκλησίες του αστικού ιστού της πόλης μπορεί να ακολουθήσει μια διαδρομή που περνά δίπλα από τα νερά του Θερμαϊκού, διασχίζει τον παραγωγικό κάμπο και εν συνεχεία οδηγεί τον προσκυνητή στις καταπράσινες πλαγιές των βουνών.

Μέσα στο καταπράσινο τοπίο, σε απόσταση 3 χλμ. από την Κατερίνη και στην περιοχή της Περίστασης, βρίσκεταιη εκκλησία της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής.Ο μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Φωτεινής δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Παραλίας Κατερίνης, αποτελώντας άρρηκτο ιερό στολίδι του πιο πολύβουου τουριστικού προορισμού στην περιοχή.

Πιο βόρεια, περνώντας την παραλία του Κορινού, βρίσκουμε δίπλα στο κύμα το πολυφωτογραφημένο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ενώ σε απόσταση 1χλμ. από το χωριό υπάρχει η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αι. και είναι από τις αρχαιότερες Μονές της Πιερίας.

Οδηγώντας προς τα δυτικά,μέσα στα καταπράσινα λιβάδια έξω από τον Κούκο, ξεπροβάλει το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που φέρει εξαιρετικά ψηφιδωτά φιλοτεχνημένα από τον ντόπιο Μιχάλη Παπαδόπουλο. Ιστορίες συνδέουν το όνομα του χωριού με το εξωκλήσι, στο οποίο το 1929 έζησε για επτά μήνες ο Όσιος ΓεώργιοςΚαρσλίδης. Στον απέναντι λόφο βρίσκεται το χωριό της Νέας Τραπεζούντας. Στην προαύλιο χώρο τηςεκκλησίας του χωριού, στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, έχει χτιστείτο παρεκκλήσι του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου στο οποίο τελείται Ιερά Πανήγυρις ανακομιδής λείψανων του Αγίου στις 17 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Ανηφορίζοντας στα κατάφυταΠιέρια Όρη, θα βρείτε εκκλησιές πολλές, που οι τοίχοι τους αναβλύζουν κομμάτια της Ιστορίας του Έθνους. Μία πανέμορφη διαδρομή αλπικού κάλλους μέσα στο δάσος που οδηγεί σε θρησκευτικά μονοπάτια μοναδικής ιστορικής αξίας, όπως η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στη Ρητίνη και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Παλιό Ελατοχώρι, ξυλόστεγες βασιλικές του 15ουκαι 18ουαι. αντίστοιχα.

Η ιστορική Μονή της Παναγίας της Πέτρας που χρονολογείται από την εποχή του βυζαντινού Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ του Παλαιολόγου καιοι εκκλησιές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου στο εγκαταλελειμμένο χωριό της Μόρνας, γνωστό και με την ονομασία Σκοτεινά. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στις Καρυές, μονόκλιτη με γυναικωνίτη που χρονολογείται από το 1780 και που πλέον αποτελεί παρεκκλήσιο της ενοριακής εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, με πολλά ιερά κειμήλια του 19ου αι.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Μεσαία Μηλιά που χτίστηκε, μετά από υπόδειξη του Αγίου, στα τέλη του 19ου αι. πάνω σε ένα ποτάμι και το θαυματουργό Αγίασμά του περνά κάτω από το Ιερό Βήμα και καταλήγει σε μια πετρόχτιστη βρύση. Στην είσοδο της Άνω Μηλιάςσυναντά κανείς τονΚοιμητηριακό  Ναό του Αγίου Αθανασίου και μετά από λίγα μέτρα, τον Ι.Ν.της Αγίας Παρασκευής, Τρίκλιτη Βασιλική του 17ου αι. που πυρπολήθηκε το 1943 και ξαναχτίστηκε από τους ντόπιους το 1967.

Στον προαύλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, μάζεψε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός τους χωρικούς για να τους ευλογήσει κατά την Ιεραποστολική του Περιοδεία στα Πιέρια Όρη. Αφού γύρισε το χωριό τρεις φορές,κάρφωσε στον κορμό ενός πεύκου έναν μεταλλικό Σταυρό που σήμερα αποτελεί ιερό προσκύνημα δίπλα στο εξωκλήσι του Κοσμά του Αιτωλού.

Όσο πιο ψηλά οδηγείς στα Πιέρια Όρη τόσο πιο πολλές εκκλησιές ανταμώνεις. Σε μία τέτοια διαδρομή ο δρόμος μας οδηγεί στον παραδοσιακό οικισμό του ΑγίουΔημητρίου. Εκεί, στο κέντρο του χωριού, ορθώνεται ο ναός του πολιούχου ΑγίουΔημητρίου του χωριού. Η ιστορία του ναού ξεκινά από τα βάθη του 14ου αι. όταν στη θέση του υπήρχε μοναστήρι όπως μαρτυρούν τα ευρήματα κελιώνκαι οι τάφοι μοναχών.

Οι θρησκευτικές διαδρομές στην περιοχή συνδέονται ισχυρά με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της.

Η εξαιρετική αρχιτεκτονική των ναών, τα ιερά κειμήλια , η ομορφιά του τοπίου, τα ήθη, τα έθιμα και όσα πανηγυρικά συμβαίνουν γύρω από τις εκκλησιές, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες,αποτελούν έναν σημαντικό λόγο για να προγραμματίσετε τούτο το ταξίδι στην Κατερίνη.

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://imkitrous.gr/

https://katerini-experience.gr/place-route/monuments/

 

Photography ©: ΔΗΜΟΣΚΑΤΕΡΙΝΗΣ / Municipality of Katerini

@nick.kotanidis@seitaridis_dimosthenis

GR Instagramers Events – @iliasgeorgouleas_geophoto

 

Επιμέλεια άρθρου:

Αντιδημαρχία Τουρισμού Δ. Κατερίνης

Τηλ. : +302351 7 72448 / e-mail: [email protected]

Social Media: @Experience.Katerini

Website: https://katerini-experience.gr/