Την Τετάρτη αναμέναται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, με τις πληροφορίες να θέλουν τον περσινό προϋπολογισμό να «γράφει» πλεόνασμα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του στόχου.

Λίγα 24ωρα φαίνεται πως μας χωρίζουν από το «κλείδωμα» των νέα μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει προεκλογικά η κυβέρνηση, καθώς οριστικοποιούνται τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει ο περσινός προϋπολογισμός.

Στο τραπέζι βρίσκονται επιταγές ακρίβειας, επιδόματα για συνταξιούχους, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και «διορθώσεις» στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών.

Πιο αναλυτικά:

Μελετώνεται κλιμακωτές παροχές για περίπου 900.000 συνταξιούχους ως επίδομα προσωπικής διαφοράς, καθώς έχασαν την αύξηση του 7,75% στη σύνταξή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του DNews, θα δοθεί βοήθημα ύψους περίπου 300 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, καθώς και σε όσους πήραν μικρή αύξηση συντάξεων μέχρι 10, 20 ή και 30 ευρώ λόγω προσωπικής διαφοράς.

Το εφάπαξ βοήθημα, που έχει αποφασιστεί να καταβληθεί στις 15 Μαρτίου 2023, με εμβόλιμη πληρωμή στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν καμία αύξηση συντάξεων ούτε μέσω εισφοράς αλληλεγγύης ούτε μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ αναμένεται να δοθεί και σε συνταξιούχους που πήραν αύξηση μέχρι περίπου 30 ευρώ.

Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000 – 100.000 συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη έκτακτο δώρο Πάσχα έως και 350 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά σχεδιάζεται άμεση εισοδηματική ενίσχυση έως 350 ευρώ με τη μορφή επιδόματος Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα αναμέσα στους δικαιούχους, θα βρεθούν:

Δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια,
ανασφάλιστοι υπερήλικες,
δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,
μακροχρόνια άνεργοι.
Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών, προκρίνεται η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων καθώς και του πλαισίου των 36 έως 72 δόσεων της περιόδου της πανδημίας.
Πιο αναλυτικά, η πρόβλεψη αφορά μόνο τους φορολογούμενους που τις έχασαν και εφόσον καταβάλλουν συγκεκριμένο αριθμό από τις οφειλόμενες δόσεις προκειμένου να επανενταχθούν στο διακανονισμό. Σημειώνεται πως δεν εγκαταλειφθεί ακόμα και το σενάριο του αυξημένου επιτοκίου για όσους επανενταχθούν.

Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για ένταξη σε 36 έως 72 δόσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα της ενεργειακής κρίσης με τη περίμετρο των δικαιούχων να καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια και η διάρκεια εξόφλησης να είναι κλιμακούμενη ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής.

Σε ό,τι αφορά την φορολογία, προκρίνεται το σενάριο της μείωσης της προκαταβολής φόρου.
Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%, για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%. Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο μισό, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ένα από τα σενάρια που είναι στο τραπέζι, προβλέπει μία μείωση της προκαταβολής φόρου για φέτος.

Τελος εξετάζεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% (ποσοστό το οποίο θα επιμεριστεί ισόποσα σε εργαζόμενο και εργοδότη) ακόμη και μέσα στο 2023.
Δύο ακόμη μέτρα που εξετάζονται είναι η νέα φορολογική κλίμακα, με μειώσεις στους ενδιάμεσους συντελεστές για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης καθώς και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος (30% έως 50%).

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr