Άρθρο της Προέδρου του Συλλόγου Διαβητικών του Ν. Πιερίας
Η αξία της ύπαρξης ενός Συλλόγου ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τοπικά ειναι μεγάλη. Τα προβλήματα που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες είναι αρκετά και πολλες φορες αντιμετωπίζονται από τους κατά τόπους Συλλόγους . Ένα άτομο με Σακχαρώδη διαβήτη δεν έχει την ίδια δύναμη με αυτήν που μπορεί να προσφέρει ένα σύνολο ανθρώπων με την ίδια πάθηση.
Όπως γνωρίζετε τα νοσοκομεία της τοπικής κοινωνίας χρειάζονται στελέχωση Ιατρικού ( επιστημονικού ) προσωπικού για τη σωστή αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και τα απαραίτητα αναλώσιμα που αφορούν σε πολλές περιπτώσεις τους ανασφαλιστους παθόντες. Ένας Σύλλογος μπορεί να διεκδικήσει αυτονόητες παροχές και δικαιώματα του ατόμου με Σακχαρώδη Διαβήτη. Ένα από αυτά είναι και η διεκδίκηση εργασίας όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με Σ.Δ. ή τη στήριξη τους που μπορεί να αφορά πολλούς χώρους όπως εργασίας, σπουδών κτλ
Συμπερίληψη και όχι αποκλεισμό! Ακόμη μπορεί να υποστηρίξει με την ύπαρξη κοινωνικού φαρμακείου ώστε να εξυπηρετειται το άτομο με Σακχαρώδη διαβήτη σε περίπτωση ανάγκης και είναι κάτι που συμβαίνει στο Συλλογο Διαβητικών του Ν.Πιεριας σε συνδυασμό με την ένταξη των ατόμων στην εργασία. Ένας Σύλλογος μπορεί να ενημερώσει,να παρακινήσει θετικά ,να εκπαιδεύσει και να βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής των Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και γιαυτό είναι υψίστης σημασίας να υποστηρίζεται από Δήμους , Περιφέρειες και από το ίδιο το κράτος.
Υψίστης σημασίας είναι να στηρίζονται όλοι οι Σύλλογοι που ασχολούνται με την πρόληψη – προαγωγή και διατήρηση της υγειας των πολιτών μέσα από ερευνητικές – διαδραστικές δράσεις και ημερίδες και όχι να γίνονται διακρίσεις.Ο σκοπός τους είναι η υποστήριξη των πολιτών και είναι πλέον σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης έχει γίνει μάστιγα και δυστυχώς δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας.
Ο Σύλλογος Διαβητικών του Ν.Πιεριας πραγματοποιεί εκπαιδευτικές ημερίδες με επιστημονικούς συνεργάτες στα θέματα της εκπαίδευσης εγκυρης και εγκαιρρης ενημερωσης .Σε έναν πλέον κόσμο όπου όλα γίνονται ψηφιακά σχεδόν δεν επιτρέπεται να μήν υπάρχει κοινωνική δικτύωση.
Είναι και αυτό στόχος και σκοπός του Συλλόγου Διαβητικων του Ν.Πιεριας. Εκτός από τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά …Είναι σημαντικό να μπορούν και αυτοί να έχουν τη στήριξη που πρέπει σε αναλώσιμα υγείας ( οι ανασφάλιστοι ) Πρέπει να πηγαίνουμε εμείς στα χωριά για ενημέρωση και στήριξη των πολιτών και ο Σύλλογος Διαβητικών του Ν.Πιεριας το κάνει στο βαθμό που μπορεί.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αγγίζει το 10 τις εκατό του πληθυσμού και τα δεδομένα της Η.Δ.Ι.Κ.Α είναι τα εξής :
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ- Πρωτοβάθμια Σωματείο – Όργανο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.130.505 πάσχοντες, αγγίζοντας το 11% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2021.
Η αύξηση που καταγράφεται στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε σχέση με το έτος 2021 είναι θεαματική και ξεπερνάει το 5%, γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μία χρονιά την ανάγκη για άμεση εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης σε σχέση με την περσινή χρονιά με την αύξηση αυτή να αγγίζει το 20%! Σημαντική είναι επίσης και η αύξηση που καταγράφεται στους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το 2021, η οποία κυμαίνεται στο 5%, ενώ πολύ μικρότερη είναι η αύξηση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 η οποία αγγίζει το 0,6% σε σχέση με το 2021. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στις άλλες κατηγορίες με τους άλλους τύπους Σακχαρώδη Διαβήτη να εμφανίζουν αύξηση 19%, ενώ στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση αγγίζει το 23%.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη διαμορφώνεται για το έτος 2022 ως εξής:
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1 (ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΣ): 48.954
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2: 1.082.027
ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ: 27.965
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ: 18.227
ΝΕΟΓΝΙΚΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: 37
ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΠΕΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: 1.009
Όπως επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της: «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΗΔΙΚΑ, συνταγογράφηση που προκύπτει για τις διαγνώσεις Ε12 και Ε14, που δεν εντάσσονται σε κάποιο θεραπευτικό πρωτόκολλο, καλύπτεται από το πρωτόκολλο «Άλλοι τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη».
Τα ανωτέρω αριθμητικά δεδομένα αποτυπώνουν με πολύ γλαφυρό τρόπο τη ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και των προβλημάτων που αυτός προκαλεί τόσο στους ίδιους τους πάσχοντες όσο και στο Σύστημα Υγείας και την οικονομική του επιβάρυνση στην υποστήριξη αυτής της τόσο μεγάλης ομάδας πολιτών χρονίως πασχόντων.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής από την Πολιτεία σε συνεργασία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία έχει ήδη εργαστεί και προετοιμάσει προτάσεις για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, που κεντρικό του στόχο θα έχει την ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, αλλά και τη βέλτιστη υποστήριξη των πασχόντων.
Μέ εκτίμηση
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικων του Ν.Πιεριας και διοικητικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη
Σωτηρία Ουσταμπασίδου
6974809060
6907645003