Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν το υλικό ως «απόλυτα κατάλληλο για κατασκευαστικές εργασίες» στο διάστημα

Το «StarCrete» είναι ένα υλικό που δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ αποτελούμενο από εξωγήινη σκόνη, άμυλο πατάτας και λίγο αλάτι.

Φαινομενικά, αν λάβουμε υπόψη και τα συστατικά, δεν φαίνεται να πρόκειται για ένα σκληρό υλικό. Ωστόσο, μην ξεγελιέστε καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι δύο φορές πιο ισχυρό από το τσιμέντο.

Η ερευνητική ομάδα έχει δημιουργήσει στο παρελθόν το «AstroCrete» ένα επίσης «διαστημικό τούβλο» κατασκευασμένο από αίμα, ούρα και αρειανό χώμα. Καθώς τα κτίρια στο διάστημα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από απλά υλικά, το «StarCrete» παρέχει άλλη μια εναλλακτική λύση στο μείγμα.

Αποκαλώντας το υλικό «απόλυτα κατάλληλο για κατασκευαστικές εργασίες» στο διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τούβλο έχει υπερδιπλάσια αντοχή από το κανονικό σκυρόδεμα ενώ αυτά που κατασκευάστηκαν με σεληνιακή σκόνη ήταν ακόμη πιο ισχυρά.

Η ομάδα δήλωσε ότι ένα σακί (55 κιλά) αφυδατωμένων πατατών περιέχει αρκετό άμυλο για την παραγωγή σχεδόν μισού τόνου StarCrete, ή πάνω από 213 τούβλα. Για να γίνει αντιληπτή η κλίμακα, ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων χρειάζεται περίπου 7.500 τούβλα ώστε να ολοκληρωθεί.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να μεταφέρουν το υλικό από το εργαστήριο στον πραγματικό κόσμο, όπου η νεοσύστατη εταιρεία τους DeakinBio διερευνά τρόπους βελτίωσης του τούβλου, με σκοπό την εμπορευματοποίησή του.

 

 

Με πληροφορίες από Design Taxi
Πηγή:lifo.gr