Κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα έμεινε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.

Όπως ορίζουν οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι κάλπες για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών θα στηθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ οι επαναληπτικές κάλπες θα στηθούν -όπου αυτές απαιτηθούν- την αμέσως επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Οι Αρχές που θα προκύψουν από τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου 2024. Στις προσεχείς εκλογές ψηφίζουμε τόσο για την εκλογή Δημάρχων, Περιφερειαρχών, καθώς και για τα μέλη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Σημειώνεται ότι για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2023 δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών. Όσοι ήταν γραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών για τις βουλευτικές εκλογές, ψηφίζουν μόνο στον Δήμο της αρχικής εγγραφής τους και όχι στον τόπο κατοικίας τους.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι άλλαξε σε σχέση με το 2019

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, όπως έχει γράψει ξανά το iefimerida.gr, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με εκείνες του 2019, σύμφωνα με τον νέο νόμο εκλογικό νόμο του 2021.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες αλλαγές, η κατάργηση της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με το νέο νόμο η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη εξασφαλίζεται από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων. Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Επίσης τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%. Παράλληλα, από αυτές τις εκλογές αυτές επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών. Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Παράλληλα αλλάζει ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ για την επόμενη θητεία θα εκλεγούν 8.481. Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν θα είναι 611 έναντι 703 της προηγούμενης τετραετίας.

Τέλος, καταργείται και η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων.

Οι σταυροί προτίμησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Όσον αφορά τώρα, τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Με ανάλογο τρόπο, στις περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

    • προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
    • προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
    • μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
    • έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πού ψηφίζω στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023

Τέλος, στο ερώτημα «πού ψηφίζω» στις προσεχείς εκλογές, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, αφού ο καθένας μπορεί να το μάθει μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και να μάθουν με μόλις λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε που ψηφίζετε.

Πηγή: typosthes