Με αφορμή τον καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο οποίος σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός και θα έχει μεγάλη διάρκεια, δείτε πότε η χώρα έζησε παρόμοιες συνθήκες με αποκορύφωμα το 1987, όταν θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα επηρεαστεί από αέριες μάζες από την Αφρική και από καύσωνα με μεγάλη διάρκεια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ιστορικά στοιχεία με καύσωνες, ενώ το 1987 καταγράφηκε μια φονική περίοδος παρατεταμένης ζέστης με χιλιάδες νεκρούς.

Με αφορμή τον καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο οποίος σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός και θα έχει μεγάλη διάρκεια, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr παρουσίασε σχετικό πίνακα με παρόμοιους καύσωνες που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2021.

Σε αυτούς έχουμε συμπεριλάβει και τον καύσωνα του Ιουνίου του 2021, ο οποίος διήρκεσε 11 ημέρες. Είναι αντιληπτό ότι την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν και άλλοι καύσωνες ή έντονα θερμά επεισόδια, ωστόσο η επιλογή έγινε αποκλειστικά με κριτήριο τη διάρκεια του φαινομένου.

kausones diarkeia 1981 2021 meteo

Τι συνέβη τον Ιούλιο του 1987 με τους 1.300 νεκρούς

«Καμίνι» θύμιζε η χώρα πριν από 34 χρόνια, όταν από τη ζέστη θρηνήσαμε 1.300 νεκρούς. Ήταν 22 Ιουλίου του 1987 όταν η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα. Η ατμόσφαιρα στην Αθήνα ήταν αποπνικτική λόγω του νέφους αλλά και του τσιμέντου. Τότε πολλά σπίτια δεν είχαν και κλιματιστικά.

«Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο τεσσάρων ατόμων -δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο- που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία», έγραφαν τότε τα μέσα ενημέρωσης. Κυκλοφόρησαν ακόμα και φωτογραφίες που έδειχναν τις ράγες του ΗΣΑΠ στραβωμένες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

kausonas 1987 efimerides

Οι διακοπές νερού και ρεύματος δυσκόλευαν την κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε δραματικά, φτάνοντας στον τραγικό απολογισμό των 1.300 νεκρών. Ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο ακόμα και για 1.500 θανάτους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο καύσωνας του 1987 έχει «χαραχτεί» στη μνήμη πολλών και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που συνέβησαν στη χώρα εν καιρώ ειρήνης.

kausonas 1987 efimerides 6

kausonas 1987 efimerides 1

kausonas 1987 efimerides 4

kausonas 1987 efimerides 3

kausonas 1987 efimerides 2

kausonas 1987 efimerides 5

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)