Τις τελευταίες μέρες σε ταλαιπωρεί ένας βήχας που δεν λέει να σε αφήσει. Αλλά αντί να πας στο γιατρό, αποφασίζεις να γκουγκλάρεις το σύμπτωμα, μαζί με άλλες μικροενοχλήσεις στις οποίες δεν είχες δώσει ιδιαίτερη σημασία μέχρι τώρα, μήπως και καταλάβεις μόνη σου τι φταίει. Ποιος ξέρει, ίσως το Ίντερνετ να σου προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία, ώστε τελικά να αποφύγεις τελείως εκείνη την ιατρική επίσκεψη.

Καθώς όμως πηγαίνεις από το ένα σάιτ στο άλλο, διάφορες τρομακτικές λέξεις αρχίζουν να παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια σου.

Μέχρι το τέλος της διαδικτυακής αναζήτησής σου έχεις καταλήξει στη χειρότερη πιθανή διάγνωση (πολύ απίθανη, στην πραγματικότητα), έχεις κυριευτεί από πανικό και αποφασίζεις ότι το μοναδικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι η διαθήκη σου.

Η ανησυχία για την υγεία μας κάνει κακό συνδυασμό με το Ίντερνετ

Αν μάλιστα είμαστε «υποχόνδριοι» -μια λέξη που έχει επικρατήσει ως προσβολή αλλά στην πραγματικότητα περιγράφει μια αγχώδη διαταραχή- στην ψηφιακή εποχή τρελαινόμαστε από τα ψυχοσωματικά και το άγχος, από τις τρομερές διαγνώσεις στις οποίες μπορεί να οδηγούμαστε κάθε φορά που γκουγκλάρουμε ένα αθώο σύμπτωμα. Σε αυτή την περίπτωση πάσχουμε από «κυβερνοχονδρίαση».

«Η κυβερνοχονδρίαση είναι η περίπτωση κατά την οποία το άτομο που διακατέχεται από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία του ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με θέματα υγείας, για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που νιώθει ή που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει – και δεν του το λένε ή δεν το έχουν βρει οι γιατροί», όπως είπε στο Iatronet.gr η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου.

Η αυτοδιάγνωση μέσα από το διαδίκτυο όχι μόνο επιδεινώνει το στρες και το άγχος μας, κάνοντάς μας διαρκώς να πιστεύουμε ότι υποφέρουμε από τις χειρότερες ασθένειες, αλλά λειτουργεί κάπως σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Κι αυτό γιατί όταν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, παραμένουν ανεβασμένα στον οργανισμό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ανοσοποιητικό μας πέφτει, κάνοντάς μας αληθινά ευάλωτες σε διάφορα δεινά.

Επιπλέον, αν επιλέξουμε να συμβουλευτούμε τον «γιατρό» Google, ίσως αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε τη λάθος θεραπεία για ένα σύμπτωμα που μας ταλαιπωρεί.

Ή μπορεί να μας διαφύγει ένα αληθινά σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που δεν θα λέει να σε αφήσει ο βήχας, κράτα αποστάσεις από το πληκτρολόγιο και κλείσε ραντεβού με τον παθολόγο σου. Και αν φυσικά έχεις την τάση να φτιάχνεις στο μυαλό σου σενάρια για σοβαρές ασθένειες ή άλλες καταστροφές, με συνέπεια να επηρεάζεται η καθημερινότητά σου, καλό είναι να συμβουλευτείς και έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Πηγή: womantoc.gr