Burn-out στη δουλειά: Αντιμετωπίστε το σε 3 βήματα
Burn-out ονομάζουμε το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης και, σημαίνει μακρόχρονη σωματική, διανοητική και συναισθηματική εξάντληση η οποία συνήθως συνδέεται με το εργασιακό στρες.
Μήπως έχετε «καεί» από τη δουλειά;
Απαντήστε με «ναι» ή «όχι» στις παρακάτω ερωτήσεις. Αν συγκεντρώσετε πάνω από 3 «ναι», μάλλον το burn-out σας αφορά και είναι ώρα να κάνετε κάτι.
• Νιώθετε ότι μια μεγάλη ανάπαυλα από τη δουλειά, όπως οι διακοπές, πέρασαν χωρίς να συμβεί μια θετική αλλαγή στη διάθεση ή στις δυνάμεις σας.
• Ξυπνάτε τη Δευτέρα το πρωί και νιώθετε ότι «σέρνεστε».
• Αισθάνεστε ότι κάνετε κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να βρίσκετε νόημα σε αυτά.
• Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ ή ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και δεν σας παίρνει εύκολα ξανά ο ύπνος.
• Νιώθετε συχνά ότι ένα βάρος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή χωρίς να μπορείτε να προσδιορίσετε το λόγο.
• Ταλαιπωρείστε από πονοκεφάλους.
• Νιώθετε πόνους σε διάφορα σημεία στο σώμα σας, όχι τόσο έντονους ώστε να πάτε στο γιατρό αλλά αρκετά για να σας χαλάνε τη διάθεση.
• Κολλάτε συχνά ίωση.
• Νιώθετε συχνά ότι είστε παγιδευμένοι στην καθημερινότητά σας;
• Εκνευρίζεστε πιο εύκολα και πιο συχνά από συνήθως;
3 τρόποι να αντιμετωπίσετε το burn-out
Μερικοί εφικτοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα του burn-out:
1. Βελτίωσε τη σωματική σου ευεξία: Φρόντισε να κοιμάσαι καλά και να ξεκουράζεις το σώμα σου σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και γαλήνης. Ξεκίνα να κάνεις μικρούς περίπατους με τα πόδια ή να πηγαίνεις με το ποδήλατο στη δουλειά. Το σώμα σου χρειάζεται δραστηριότητα για να εκτονώνει την ένταση που συσσωρεύει. Προσπάθησε επίσης να τρέφεσαι να τρέφεσαι σωστά και υγιεινά, επιλέγοντας σπιτικό φαγητό στη δουλειά και όχι junk food. Πρόσθεσε στη διατροφή σου περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Θα έχεις περισσότερη ενέργεια και σωματική αντοχή, ενώ η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει και το ανοσοποιητικό σου.
2. Διαχειρίσου το άγχος σου: Επιβράδυνε τους εργασιακούς σου ρυθμούς, κάνοντας συχνά διαλείμματα που θα σε αναζωογονήσουν και θα σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις πως είναι διαφορετικό να κάνεις κάτι γρήγορα και διαφορετικό να κάνεις κάτι βιαστικά. Στον ελεύθερο χρόνο σου χαλάρωσε ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή βγαίνοντας με φίλους. Θα σου δώσει την ευκαιρία να ξεφεύγεις από όλα εκείνα που σε αγχώνουν, ενώ μπορείς να δοκιμάσεις και ασκήσεις χαλάρωσης, yoga κ.λπ.
Κλείσε το Internet και την τηλεόραση και επικοινώνησε ουσιαστικά με τους γύρω σου. Η υποστήριξη και η κατανόηση των δικών σου ανθρώπων είναι πολύ σημαντική και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που σε εγκλωβίζουν.
3. Βρες καινούργια εργασιακά κίνητρα: Ανακάλυψε το χαμένο επαγγελματικό σου όνειρο και τον ιδεαλισμό που σε χαρακτήριζε. Είναι μέσα σου ακόμα. Θα σε βοηθούσε να επαναπροσδιορίσεις τον εργασιακό σου χώρο ως ένα μέρος επαγγελματικής ανέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης και όχι καταπίεσης.
Επανεκτίμησε ποιες είναι οι αληθινές σου προτεραιότητες στην εργασία σου και κάνε τις σωστές επιλογές, ακόμα κι αν χρειαστεί να βάλεις όρια στους συναδέρφους σου. Πολλές φορές θα χρειαστεί να πεις όχι στις ευθύνες που δεν μπορείς λόγω χρόνου να ανταποκριθείς, ακόμα κι αν δυσαρεστήσεις τους συναδέρφους σου.
Πηγή: capital.gr