Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ενημέρωσαν τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν”, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ενημέρωση γίνεται με φόντο τα αυξημένα κρούσματα και τον υψηλό αριθμό διασωληνωμένων παρότι η Ελλάδα αύριο κλείνει δύο εβδομάδες σε lockdown. Το σύστημα υγείας δέχεται αφόρητες πιέσεις, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα όπου η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με covid-19.

 

Παπαευαγγέλου: Έχουμε πραγματικά πόλεμο

Μιλώντας πρώτη, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι την επόμενη μία με δύο εβδομάδες το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, με αύξηση των νοσηλειών. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τα σημερινά 2.581 κρούσματα, τα 673 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, τα 582 στην Αττική ενώ τριψήφια νούμερα εμφανίζουν και άλλες τρεις περιφέρειες. Η Λάρισα με 105 μολύνσεις, η Μαγνησία με 108 και η Πέλλα με 107.

“Κανείς δεν είναι άτρωτος”, επανέλαβε ακόμα μια φορά η καθηγήτρια και πρόσθεσε ότι “έχουμε πραγματικά πόλεμο. Και εάν υπήρχαν πραγματικές σφαίρες, κανένας δεν θα χαλάρωνε”.

“Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο” σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα lockdown να μην είναι απαραίτητα.

Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

“Παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια” είπε η κα. Παπαευαγγέλου.

“Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύεται σε απλές κλίνες covid στη χώρα μας ξεπέρασε τις 4.000 ενώ 519 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα” ανακοίνωσε η λοιμωξιολόγος.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη “υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν” είπε η κα. Παπαευαγγέλου, αλλά σημείωσε ότι “το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές”.

“Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλαδα” είπε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι “σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση”.

Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. “Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο” είπε η κα. Παπαευαγγέλου.

 

Μαγιορκίνης: Πρώτη ηλικιακή κατηγορία σε κρούσματα οι πολίτες 40-65 ετών

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης ο οποίος ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι διαγνώσεις του κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τα 57.000.000, που σημαίνει περίπου 600.000 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 11.000 κάθε 24ωρο.

Τα κρούσματα στην Ευρώπη είναι πλέον πάνω 15.000.000, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα εξήγησε ότι υπάρχει βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει η Αττική, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη.

“Στα επιμέρους ζητήματα της επιδημίας στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή στοιχεία εξόδου, ωστόσο, από την εκθετική αύξηση” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής “το φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και επίσης έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα”.

“Η Αττική αυτή την εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ακόμα ηπιότερη από την προηγούμενη εβδομάδα επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και περαιτέρω συρρίκνωση του δείκτη Rt” επισήμανε ο κ. καθηγητής.

“Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη του Οκτωβρίου. Ο δείκτης μετάδοσης Rt φαίνεται ότι πλέον έχει προσεγγίσει τα επίπεδα της Αττικής και η πρόβλεψη δείχνει περαιτέρω συρρίκνωση” υπογράμμισε ο επιδημιολόγος.

Πρώτη ηλικιακή κατηγορία σε κρούσματα είναι οι 40-65 ετών, ακολουθούν όσοι είναι 19 – 39 ετών, ενώ χαμηλή παραμένει η μεταδοτικότητα στα παιδιά.

 

Χαρδαλιάς: Τι ισχύει από σήμερα στα χερσαία σύνορα

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κορονοϊού, από σήμερα το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα.

Αναλυτικά:

-από τον Προμαχώνα η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

-από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι-κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα.

-από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι-κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

-το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

 

Χαρδαλιάς: Πέφτουν τα κρούσματα στα Ιωάννινα

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου στα Ιωάννινα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως όταν οι πολίτες και η πολιτεία συνεργάζονται τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιορισθεί.

 

Πότε προβλέπεται η άρση του lockdown

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού για το πότε θα γίνει άρση του lockdown.

“Με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί θα ξεκινήσουμε και με βάση τα δεδομένα, τη σταδιακή άρση του lockdown” είπε ο κ. Χαρδαλιάς.