Πέρασαν 93 ημέρες από την ορκωμοσία του για να τηλεφωνήσει ο Τζο Μπάιντεν στον Τούρκο ομόλογό του και αυτά που είχε να του πει στην επικοινωνία τους σήμερα- παραμονή της επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν πρέπει να ακούστηκαν ευχάριστα στην Άγκυρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, λέει το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, μετέφερε «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση… με διευρυμένες σχέσεις συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «οι δυο ηγέτες συμφώνησαν σε διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών και περιφερειακών ζητημάτων».

Αυτό που δεν αναφέρει η ανακοίνωση και μεταδίδει το Bloomberg, είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Ταγίπ Ερντογάν για την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» αύριο στο μήνυμα του αύριο προς τους Αρμένιους.

Με τη διαρροή των πληροφοριών αυτών η τουρκική λίρα άρχισε πάλι να κατρακυλάει και η ισοτιμία της με το δολάριο ήταν 8,3903.

Από την πλευρά τους, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Ερντογάν, έθεσε στον Μπάιντεν το πρόβλημα που αποτελεί στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών αφενός «η παρουσία της οργάνωσης FETO στις ΗΠΑ», δηλαδή της οργάνωσης υπό τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει χρόνια τώρα αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια, στην οποία η Άγκυρα αποδίδει την ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Και αφετέρου, τη στήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους της Συρίας, που για την Αγκυρα είναι παρακλάδι του PKK.

Προκειμένου να προχωρήσουν οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών – φέρεται να είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το κρατικό TRT- θα πρέπει να διευθετηθούν αυτά τα δυο ζητήματα.

Σε αυτά, βεβαίως, μπορεί από αύριο να προστεθεί κι άλλο ένα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αναγνωρίσει επίσημα αύριο ως «γενοκτονία» τη σφαγή πάνω από 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από το 1915 έως το 1923 από τους Οθωμανούς. Εάν το κάνει, θα είναι ο πρώτος μετά τον Ρόναλντ Ρήγκαν το 1981.