Οι γλώσσες του κόσμου υπολογίζονται σε 7.000 αυτή τη στιγμή

Υπάρχουν συνολικά περίπου 7.000 γλώσσες που ομιλούνται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, αλλά οι μισές από αυτές τελούν υπό τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι προβλέπεται πως 1.500 γνωστές γλώσσες δε θα ομιλούνται πλέον μέχρι το τέλος του αιώνα μας.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) ανέλυσαν χιλιάδες γλώσσες για να εντοπίσουν τους παράγοντες που τις θέτουν σε κίνδυνο ανυπαρξίας.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την υπεροχή των επίσημων εθνικών γλωσσών στη διαδικασία της διδασκαλίας, και ιδίως στα δημόσια σχολεία. Εν ολίγοις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προωθούν κυρίως την εθνικά επικρατούσα γλώσσα, αφήνοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις υπόλοιπες διαλέκτους. Ένας δεύτερος παράγοντας που επιδεινώνει το πρόβλημα για τις γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση είναι η αύξηση των μετακινήσεων και των ταξιδιών, καθώς η διαρκής έκθεση απομακρυσμένων πληθυσμών στην κυρίαρχη εθνοτικά γλώσσα εγκυμονεί κινδύνους για τις τοπικές διαλέκτους.

«Διαπιστώσαμε ότι όσο περισσότεροι δρόμοι υπάρχουν, που συνδέουν χωριά και πόλεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο οι γλώσσες. Είναι σαν οι δρόμοι να βοηθούν τις κυρίαρχες γλώσσες να επιβληθούν πάνω από άλλες λιγότερης χρήσης γλώσσες», δήλωσε ο καθηγητής, Λίντελ Μπρόναμ συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology and Evolution, δείχνει τον βαθμό στον οποίο απειλείται η γλωσσική ποικιλομορφία του κόσμου. Υπολογίζει ότι περίπου μία γλώσσα χάνεται επί του παρόντος κάθε τρίμηνο. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία χάνονται οι γλώσσες θα μπορούσε να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, με τουλάχιστον μία γλώσσα να χάνεται κάθε μήνα.

 

Με βάση την ίδια έρευνα, σήμερα η πρώτη γλώσσα παγκοσμίως είναι τα αγγλικά, με 1,348 άτομα να τη θεωρούν ως μητρική τους. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα κινέζικα (μάνταριν) με 1,12 δισεκατομμύρια ομιλούντες. Έπονται τα ινδικά, τα ισπανικά, τα αραβικά, τα γαλλικά, τα ρώσικα, τα πορτογαλικά και άλλα.

 

Πηγή: lifo.gr