ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με ένα θέμα το οποίο αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη, αλλά τελικά κυριάρχησε στις τοποθετήσεις, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης, το απόγευμα της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν το θέμα «Λύση και εκκαθάριση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Αξιοποίηση ακινήτων Παραλίας – Κορινού – ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Κοινή Α.Ε. Ο.Τ.Α.”, ορισμός εκκαθαριστών και ανάληψη απαιτήσεων και υποχρεώσεων στο Δήμο Κατερίνης», το οποίο όμως, με πρωτοβουλία της Διοίκησης, αποσύρθηκε, με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Κουκοδήμο να εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Η απόσυρση του θέματος πάντως δεν εμπόδισε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και πλήθος Δημοτικών Συμβούλων, να τοποθετηθούν για την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, καταθέτοντας σκέψεις, προτάσεις και προβληματισμούς επί ενός ζητήματος που απασχολεί την τοπική κοινωνία της Κατερίνης για δεκαετίες.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Κατερίνης, υπάρχει εισήγηση για την εταιρεία από ορκωτό λογιστή, για την οποία ενημερώθηκε το Συμβούλιο της Κοινότητας Κορινού. Στην εισήγηση του ορκωτού λογιστή, συνέχισε ο κ. Κουκοδήμος, αναφέρεται πως «η εν λόγω επιχείρηση εδώ και πολλά έτη δεν παράγει έσοδα, παρά μόνο δαπάνες και υποχρεώσεις, οι οποίες σήμερα δεν είναι δυνατόν να τακτοποιηθούν», «δεν έχουν δημοσιευτεί οι οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης από το 2018», «σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ανώνυμων εταιρειών 2190/2020 και 4548/2018 πρέπει να κλείσει», «στερείται Διοικητικού Συμβουλίου εδώ και 5 χρόνια», «είναι τα τελευταία 5 χρόνια διαχρονικά ζημιογόνα τα αποτελέσματά της», «έχει καταστεί ουσιαστικά ανενεργός» και τέλος «σύμφωνα με τα παραπάνω και με δεδομένα τα φορολογικά χρέη της επιχείρησης η εταιρεία θα πρέπει να τεθεί σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης».

Ο κ. Κουκοδήμος επεσήμανε πως το Συμβούλιο του Κορινού, μετά την ενημέρωση, «ομόφωνα αποφάσισαν εδώ στο γραφείο μου να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να κλείσει το θέμα της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ». Παράλληλα, υπήρξε και ενημερωτική συνάντηση με κατοίκους στον Κορινό όπου «κι εκεί μετά από όσα τους μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, συμφώνησαν ότι ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες». Τέλος ο κ. Κουκοδήμος σημείωσε ότι πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους της επιτροπής των ιδιοκτητών των οικοπέδων, οι οποίοι «επίσης συναινούν προς την κατεύθυνση αυτή, την βρίσκουν ως τη μόνη λύση αυτή την στιγμή».

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, συνεχίζοντας την ενημέρωση προς το σώμα, ανέφερε πως «αποφασίσαμε, όμως, πριν την πρώτη φάση, να κάνουμε πρώτα κάτι άλλο. Αποφασίσαμε να αναθέσουμε σε μια ομάδα νομικών και οικονομολόγων τη διερεύνηση του θέματος. Η ομάδα αυτή θα καταθέσει πλήρη φάκελο στο Δημοτικό Συμβούλιο κι αφού σχηματίσουμε ασφαλή άποψη και ενημερωθούμε πλήρως, τότε και μόνο τότε θα προχωρήσουμε σε κάποια απόφαση». Ο κ. Κουκοδήμος χαρακτήρισε το θέμα της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ως «σύνθετο, σοβαρό και ιδιαίτερο πολύπλοκο» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι σε θέση ούτε να εξετάσει, ούτε να λύσει όλες τις πτυχές των προβλημάτων που προκύπτουν. Επιπλέον, επειδή θεωρώ εγώ ότι η λύση και εκκαθάριση μια ανώνυμης εταιρείας δεν είναι απλή διαδικασία, δεν γνωρίζουμε από νομικής και οικονομικής πλευράς τις συνέπειες ή τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, κι επειδή ο στόχος μας είναι αυτή η διαδικασία να είναι προς όφελος και των δικαιούχων και του Δήμου, την σταματάμε προς το παρόν. Θα την φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο μόλις ολοκληρωθεί η νομικο-οικονομική “μελέτη”, η οποία θα γίνει, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι και για τις ενέργειες που έγιναν μέχρι τώρα, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν και πρέπει να ακολουθήσουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέχεια της συνεδρίασης και απαντώντας στην κριτική για μη ορισμού Διοικητικού Συμβουλίου στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ο κ. Κουκοδήμος σημείωσε πως έγινε ορισμός στην τρέχουσα θητεία, όμως το Δ.Σ. δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς τα μέλη του ενημερώθηκαν από λογιστές και νομικούς πως «αν συνεδριάσουν έστω και μια φορά, αμέσως μεταφέρονται τα χρέη της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ και δεσμεύονται οι λογαριασμοί τους». Όσον αφορά τα χρέη, ο κ. Κουκοδήμος είπε πως είναι πλέον στις 700.000 ευρώ και κάθε χρόνο θα αυξάνονται κατά 150.000 ευρώ, αν δεν γίνει λύση της εταιρείας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι όλοι μίλησαν για την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. Ο κ. Σάββας Χιονίδης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτης σε Δράση», ανέφερε: «Θεωρώ πολύ σοφό εκ μέρους της διοίκησης –κι αυτό λέει η λογική και αυτό οφείλουμε να κάνουμε- να μπούμε σε διαδικασία μια ομάδα τεχνικών συμβούλων, οι οποίοι μπορεί να είναι μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές, δικηγόροι, να εξετάσουν συνολικά το ζήτημα της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ, γιατί είναι πολύ περίπλοκο, καθώς εμπλέκονται περιουσιακά στοιχεία». Επιπλέον, ο κ. Χιονίδης επεσήμανε: «Ορθώς υπάρχει απόφαση να διερευνηθεί πολλαπλώς η υπόθεση ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. Το προτείνουμε και επικροτούμε την απόφαση αυτή των συμβούλων του Δημάρχου και του Δημάρχου, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την ιδεατή λύση, πάντοτε έχοντας την προσδοκία ότι η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ είναι κάτι που οφείλει να προχωρήσει, γιατί αφορά την ανάπτυξη όλης της Ελλάδας και είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό. Βεβαίως αυτά τα προβλήματα θα ξεπερνιόταν αν πραγματικά δεν υπήρχε αυτό το κυνήγι που υπήρχε προς την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ από διάφορες εντός και εκτός εισαγωγικών οργανώσεις οικολογικές και θα προχωρούσαμε μια χαρά, γιατί είχε ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών και οι βασικές υποδομές στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα» κ. Θανάσης Λιακόπουλος ανέφερε πως «η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ είναι ένα από τα κορυφαία θέματα και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο να δει και να λύσει», προσθέτοντας πως είναι «προς την θετική κατεύθυνση να οριστεί αυτή η ομάδα για να εξετάσει τη βέλτιστη δυνατή λύση». Όπως εξήγησε ο κ. Λιακόπουλος, και ο ίδιος είναι ένας ιδιοκτήτης που επένδυσε εκεί και βλέπει την περιουσία του να χάνεται. Μάλιστα, ζήτησε ευρύ δημόσιο διάλογο για το θέμα, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία ιδιοκτητών και κατοίκων, ενώ παράλληλα έθεσε ερωτήματα για το τι θα γίνει αν οδηγηθεί η εταιρεία σε λύση και εκκαθάριση. Επίσης ο κ. Λιακόπουλος ζήτησε να λάβει την έκθεση του ορκωτού λογιστή και πρόσθεσε: «Για τόσο σοβαρά θέματα να γίνεται συνάντηση επικεφαλής παρατάξεων, διότι αφορά όχι μόνο το μέλλον της ανάπτυξης του τόπου, αλλά θίγει εκατοντάδες δημότες, περιουσίες. Είναι η ναυαρχίδα μιας θετικής αποτύπωσης και οικονομικής έκρηξης ή και το αντίθετο, μιας καταδίκης μιας περιοχής και ενδεχομένως ενός μεγάλου κομματιού του Δήμου».

Ο κ. Ευγένιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή – Αναγέννηση», μιλώντας για την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, σημείωσε: «Θα πρέπει να δούμε την ιστορία των πραγμάτων και να μην την αποφεύγουμε. Έχουμε μία και μοναδική υποχρέωση, να βγάλουμε την αλήθεια στο φως, να πούμε ξεκάθαρα τα πάντα, που αφορούν σε ένα, αν θέλετε, πολιτικό αδίκημα, γιατί τουλάχιστον μιλώντας για την Ολυμπιάδα περί αυτού πρόκειται». Ακόμη ζήτησε να ειπωθεί όλη η αλήθεια, προσθέτοντας: «Χάθηκαν χρήματα. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κυριολεκτικά καταστράφηκαν. Υπάρχουν εκείνοι, οι οποίοι κατάφεραν, με τους γνωστούς τρόπους να επιβιώσουν, να μην πληρώσουν. Υπάρχει, λοιπόν, ένας κύκλος που μας ενδιαφέρει άμεσα. Έχει να κάνει με την πολιτική μας αξιοπρέπεια». Όπως εξήγησε, οι ίδιοι ως παράταξη, «θα είμαστε στο θέμα για την ηθική παράμετρο, γιατί αλλιώς κακώς επιμένουμε ότι διαφέρουμε προς την ποιότητα». «Έχουμε μια καλή ευκαιρία. Να φανούμε λαμπεροί ή να καταπέσουμε και να δικαιώσουμε εκείνους που λένε ότι όλοι ίδιοι είστε», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Νίκος Τσουπέης υπενθύμισε πως προεκλογικά, ως παράταξη, είχαν χαρακτηρίσει την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ «μαύρη τρύπα», προσθέτοντας πως «είμαστε υπέρ της λύσης της εταιρείας». Όπως είπε, δεν θα πρέπει να ξεχνιέται ότι «οι οργανώσεις δικαιώθηκαν από τα αστικά δικαστήρια. Έχουν αποφάσεις ότι έχουν δίκιο. Ένα κομμάτι της Ολυμπιάδας βρίσκεται μέσα σε Natura. Από ανικανότητα, από λάθος σχεδιασμό. Δεν ξέρω γιατί έγινε, αλλά αυτό έγινε». Τέλος χαρακτήρισε ως πυροτέχνημα την εξαγγελία όλων των συνδυασμών ότι θα λυθεί το θέμα.