Η λήψη των φαρμάκων μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο η τοποθέτηση φακών επαφής, χάρη σε μια νέα ανακάλυψη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo.
Μια ομάδα ερευνητών στο Τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου Waterloo στο Οντάριο του Καναδά δημιούργησε έναν νέο τύπο υδρογέλης που μπορεί να χορηγεί φάρμακα σε ασθενείς με διάφορα προβλήματα στα μάτια όταν εκτυπώνεται τρισδιάστατα σε φακό επαφής.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ACS Applied Bio Materials, αυτός ο τύπος τζελ μπορεί να συγκρατήσει σημαντικούς όγκους νερού, έχει βάση τη σιλικόνη και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ποσότητας φαρμάκου που θα χρειαζόταν ένα άτομο, χορηγώντας το συνεχώς όσο το άτομο φοράει τον φακό επαφής.
Η χρήση αυτών των φακών επαφής με υδρογέλη θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να μειώσουν τον πόνο και την επαναληπτική χορήγηση του φαρμάκου, καθώς η χορήγηση της ουσίας ρυθμίζεται κατά την κανονική χρήση φακών επαφής.
Παρόλο που η σιλικόνη μπορεί να είναι δύσκολη στην τρισδιάστατη εκτύπωση, αυτή η νέα υδρογέλη είναι διαφορετική, καθώς περιέχει ειδικό τύπο υδρόφιλης σιλικόνης και θεραπεύεται με UV ακτινοβολία. Μετά τη σκλήρυνση το τζελ είναι τόσο εύκαμπτο και αρκετά ανθεκτικό ώστε να διατηρεί το σχήμα του όταν τεντωθεί και συμπιεστεί.
«Μόλις καταλάβαμε ότι η υδρογέλη είναι πολύ ανθεκτική και ευέλικτη, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την ικανότητά της να συγκρατεί και να απελευθερώνει φάρμακα χρησιμοποιώντας αμοξυκιλλίνη, ένα συνήθως συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό για παθήσεις που σχετίζονται με τα μάτια», δήλωσε σε σχετικό δελτίο τύπου η Shirley Tang, καθηγήτρια στο Waterloo.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μακροπορώδης δομή της υδρογέλης βοήθησε στη ρύθμιση της απελευθέρωσης αμοξυκιλίνης με την πάροδο του χρόνου κατά τη διάρκεια εργαστηριακών δοκιμών. Οι υδρογέλες μπορούσαν επίσης εύκολα να εκτυπωθούν σε φακό επαφής .
«Αυτή η ιδέα είναι πολύ πιο αποτελεσματική και πιο εύκολη στην εφαρμογή από τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων, οι οποίες είναι χρειάζονται συχνή χορήγηση κατά τη διάρκεια της ημέρας», σημειώνουν οι ερευνητές.
Η ερευνητική ομάδα ήθελε επίσης να δοκιμάσει τη σταθερότητα της υδρογέλης και στο ράφι των φαρμακείων και διαπίστωσε ότι η ενθυλάκωση του φαρμάκου ήταν εξαιρετικά σταθερή μετά από ένα μήνα.
«Αφού ενθυλακώθηκε στο τζελ και αποθηκεύτηκε για ένα μήνα, η αμοξυκιλλίνη βρέθηκε να έχει αμελητέες αλλαγές», δήλωσε ο Sayan Ganguly, μεταδιδακτορικός ερευνητής.
«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι αυτή η υδρογέλη είναι ασφαλής για τα ανθρώπινα μάτια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε διάφορες βιοϊατρικές εφαρμογές».
Με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσαν πρόσφατα, οι ερευνητές στοχεύουν να επεκτείνουν τη χρήση αυτού του είδους φακών επαφής για τη θεραπεία οφθαλμικών ασθενειών.
Πηγή:dnews