15 Δεκεμβρίου 2022

 Μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του Ολύμπου και της παραολύμπιας περιοχής προτείνει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας, με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου Δίου – Ολύμπου (Ο.Π.Α.Δ.Δ.Ο.) το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην συνεδριακή αίθουσα του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο Λιτόχωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιουβάρα πρέπει να γίνει μια ευρεία συζήτηση γύρω από το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να χρησιμοποιήσουμε την γνώση που υπάρχει γύρω από την αξιοποίηση ανάλογων μνημείων.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας είχε τη χαρά να κάνει την διπλωματική εργασία του μεταπτυχιακού του πάνω στην προοπτική ένταξης του Ολύμπου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019 επισκέφτηκε το Υπουργείο όπου και κατέθεσε την πρόταση, κατέθεσε την πρόταση στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, στην διοίκηση της Περιφέρειας, όπως επίσης και σε φορείς της περιοχής. Είναι σημαντικό ότι πρόσφατα το Υπουργείο κίνησε την διαδικασία σύνταξης του σχετικού φακέλου, και σύμφωνα με τον κ. Τζιουβάρα αυτό είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αγκαλιάσουμε και να αξιοποιήσουμε.

Η ένταξη του Ολύμπου στον κατάλογο της UNESCO πρέπει να αποτελέσει μία «ομπρέλα» που θα στεγάσει όχι μόνο το ίδιο το μνημείο – δηλαδή το βουνό του Ολύμπου- αλλά και ολόκληρη την παραολύμπια περιοχή, ενισχύοντας έτσι και την άποψη φορέων του τουρισμού για την ανάγκη το τουριστικό προϊόν της Πιερίας και της περιοχής να αποκτήσει μια ιδιαίτερη διακριτή ταυτότητα.

Ο κος Τζιουβάρας τονίζει το χωροταξικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η παραολύμπια περιοχή. Από τα νότια σύνορα της Δημοτικής Ενότητας Λιτοχώρου (σύνορα με Λεπτοκαρυά) μέχρι τα βόρεια σύνορά της (σύνορα με Δίον), σε μία μικρή έκταση παρατηρείται μία μεγάλη σύγκρουση χρήσεων γης. Μέσα σε αυτήν την μικρή έκταση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα βρούμε αγροτικές περιοχές, τουριστικές υποδομές, δασικές εκτάσεις, κατοικία, στρατόπεδα, χώρους ταφής απορριμάτων, εξόρυξη χαλικιού, Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.), υπηρεσίες υγείας, λιμάνι, και με αποκορύφωμα το πεδίο βολής Λιτοχώρου. Αυτή η σύγκρουση χρήσεων γης αναδεικνύει και την απουσία στρατηγικής που υπάρχει για την περιοχή.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο Περιφερειακός Σύμβουλος, ανακύπτουν μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως για παράδειγμα είναι η υπερδόμηση και η αυθαίρετη δόμηση, κυρίως στην παραλιακή ζώνη, αλλά και ζητήματα διαχείρισης του νερού που υπάρχουν στις αγροτικές περιοχές και προβλέπεται να ενταθούν στο μέλλον, σύμφωνα και με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον Όλυμπο και στην παραολύμπια περιοχή υπάρχουν άπειρες δυνατότητες μίας βιώσιμης ανάπτυξης και ο προσδιορισμός μιας στρατηγικής για αυτόν τον σκοπό κρίνεται απολύτως αναγκαίος. Και η στρατηγική αυτή κατά τον κ. Τζιουβάρα θα πρέπει να έχει ως αναφοράς της ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς όπως είναι ο Όλυμπος.

 

Χρήστος Τζιουβάρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας – «Πράξεις για τη Μακεδονία» & Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ.