Ξέρατε ότι το να περνάτε χρόνο στη φύση και στο δάσος, μια πρακτική γνωστή ως δασοθεραπεία, θα μπορούσε να συμβάλει στην ευημερία σας;

Η δασοθεραπεία, έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία με την πρακτική του «Shinrin-Yoku» (λούσιμο στο δάσος). Αυτή η μέθοδος βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι, ως όντα εγγενώς συνδεδεμένα με τη φύση, μπορούν να αντλήσουν σημαντικά οφέλη από το να περνούν χρόνο στα δάση.

Η έννοια του «Shinrin-Yoku» εισήχθη επίσημα στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 ως ένας τρόπος αντιμετώπισης του αυξανόμενου άγχους της σύγχρονης αστικής ζωής.

Σε αντίθεση με τις υπαίθριες δραστηριότητες όπως η πεζοπορία ή το τζόκινγκ, η δασοθεραπεία δεν απαιτεί έντονη σωματική απόδοση. Αυτή η πρακτική μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως αργό περπάτημα, διαλογισμό, ακόμη και ασκήσεις αναπνοής με επίγνωση.

Τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία
Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη της δασοθεραπείας, σε διάφορες πτυχές της υγείας.

Μειωμένο στρες και άγχος
Έχει αποδειχθεί ότι το να περνάς χρόνο σε δασικό περιβάλλον μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Chiba στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που περνούσαν χρόνο σε ένα δάσος είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα άγχους από εκείνους σε ένα αστικό περιβάλλον.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Η επαφή με το δάσος έχει θετικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα, κυρίως μέσω της αύξησης της δραστηριότητας των κυττάρων ΝΚ (Natural Killer). Αυτά τα κύτταρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων και των καρκίνων.

Μια ιαπωνική μελέτη βρήκε σχεδόν 50% αύξηση στη δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ μετά από μόλις μια μέρα στο δάσος.

Βελτιωμένη ψυχική υγεία
Η δασοθεραπεία, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που περνούν τακτικά χρόνο στο δάσος αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και βελτιωμένη συνολική ευημερία.

Το φυσικό φως στο δάσος παίζει επίσης ρόλο στην ευημερία. Επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας, επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της διάθεσής μας.

Η έκθεση στο φυσικό φως αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διάθεσης.

Εφιστώντας την προσοχή μας στους ήχους, τις μυρωδιές και τις αισθήσεις του δάσους, η δασοθεραπεία προωθεί ακριβώς αυτό: την πρακτική της ενσυνειδητότητας.

Αυτή η πρακτική βοηθά στη μείωση των αρνητικών σκέψεων.

Ποιες είναι οι καλύτερες εποχές του χρόνου για δασοθεραπεία;
Η δασοθεραπεία μπορεί να ασκηθεί όλο το χρόνο, με κάθε εποχή να προσφέρει μοναδικές αισθητηριακές εμπειρίες.

Το καλοκαίρι και η άνοιξη είναι δημοφιλή για τα ευχάριστα κλίματα και την πλούσια βλάστηση, ενώ το φθινόπωρο προσφέρει πολύχρωμα τοπία και ο χειμώνας προσφέρει καταπραϋντική ηρεμία.

Είναι η δασοθεραπεία κατάλληλη για παιδιά;
Τα παιδιά μπορούν επίσης να επωφεληθούν πολύ από τη δασοθεραπεία.

Οι υπαίθριες δραστηριότητες διεγείρουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και τη γενική ευεξία τους. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθούν με τη φύση.

 

 

Πηγή:dnews