Οι επιστήμονες λένε πως αλλάζουν τη συμπεριφορά τους με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες

Οι μέδουσες αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται εγκέφαλος για να μάθεις, λένε οι ερευνητές

Η προσαρμογή της συμπεριφοράς που παρουσιάζεται στη νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η μάθηση είναι αναπόσπαστη λειτουργία των νευρώνων και οι μέδουσες αλλάζουν τη συμπεριφορά τους με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες τους. Αυτό αποκάλυψαν ερευνητές, στη μελέτη που υποδηλώνει ότι η μάθηση θα μπορούσε να είναι μια θεμελιώδης ιδιότητα του τρόπου λειτουργίας των νευρικών κυττάρων.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι μέδουσες δεν διαθέτουν κεντρικό εγκέφαλο. Ωστόσο, τα κυβόζωα (Cubozoa ή box jellyfish) διαθέτουν συστάδες νευρώνων που σχετίζονται με τις δομές που μοιάζουν με τα μάτια των άλλων πλασμάτων, γνωστές ως ροπάλια. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ως κέντρο επεξεργασίας οπτικών πληροφοριών.

Τώρα οι ερευνητές που μελετούν τις μικροσκοπικές μέδουσες της Καραϊβικής λένε ότι διαπίστωσαν ότι αυτά τα πλάσματα είναι σε θέση να μαθαίνουν από προηγούμενες εμπειρίες σε μια διαδικασία που ονομάζεται συνειρμική μάθηση, όπως ακριβώς τα σκυλιά του Παβλόφ έμαθαν να γλύφονται στον ήχο ενός κουδουνιού. Τέτοιες ικανότητες, προσθέτουν, είχαν μέχρι τώρα αναμφισβήτητα αποδειχθεί μόνο σε πιο πολύπλοκα είδη, όπως τα σπονδυλωτά και τα μαλάκια.

Οι ερευνητές λένε ακόμα ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους ίδιους, δεδομένου ότι η ικανότητα μάθησης είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση. Αλλά, καθώς οι μέδουσες ανήκουν σε μια από τις πρώτες ομάδες που έχουν εξελιχθεί, λένε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μάθηση αυτή θα μπορούσε να είναι μια αναπόσπαστη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. «Δεν χρειάζεσαι έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο εγκέφαλο για να μάθεις, είναι κάτι που είναι αναπόσπαστο μέρος των κυττάρων του νευρικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ Γιαν Μπιελέκι, πρώτος συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου.

Γράφοντας στο περιοδικό Current Biology, ο Δρ Jan Bielecki και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι κατέγραφαν τη συμπεριφορά των μεδουσών όταν τις εισήγαγαν σε μια δεξαμενή νερού διακοσμημένη με διαφορετικά σχέδια. Δώδεκα μέδουσες τοποθετήθηκαν σε μια δεξαμενή με γκρίζους και λευκούς ριγέ τοίχους, επτά τοποθετήθηκαν σε ασπρόμαυρη δεξαμενή με ρίγες και οκτώ τοποθετήθηκαν σε μια δεξαμενή με απλούς γκρίζους τοίχους. Τα ριγέ τοιχώματα, λέει η ομάδα, μιμούνται τις ρίζες των μαγγρόβιων φυτών που οι μέδουσες θα προσπαθούσαν να αποφύγουν στο φυσικό τους περιβάλλον για να αποφύγουν τη ζημιά στο ευαίσθητο σώμα τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέδουσες που τοποθετήθηκαν στις ασπρόμαυρες δεξαμενές δεν συγκρούστηκαν ποτέ με τα πλάγια – πιθανώς επειδή οι ρίγες αντιπροσώπευαν κοντινά εμπόδια – αλλά οι μέδουσες στις απλές γκρίζες δεξαμενές προσέκρουαν συχνά στους τοίχους.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή:lifo.gr