Αν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή σας, μπορεί να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε όλες αυτές τις πληροφορίες που κυκλοφορούν καθημερινά.
Υπάρχουν βιβλία, blogs και οι ατελείωτες ιστορίες επιτυχίας που διαφημίζουν τη μία μέθοδο έναντι της άλλης – από τον γείτονά σας, τον συνάδελφό σας μέχρι την Beyonce.
Είναι αρκετό για να σας κάνει να θέλετε να τα παρατήσετε πριν καν φάτε την πρώτη σας μπουκιά.
Η αλήθεια είναι ότι η δίαιτα που βοήθησε την καλύτερή σας φίλη να χάσει 20 κιλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Αλλά πώς μπορείτε να επιλέξετε το σωστό διατροφικό πλάνο για τον εαυτό σας;
Ξεκινήστε με το «γιατί»
Το πρώτο βήμα για να καθορίσετε αν μια δίαιτα θα σας βοηθήσει είναι να καταλάβετε γιατί κάνετε αυτή την αλλαγή εξ αρχής.
Προσαρμόζετε τη διατροφή σας για να βοηθήσετε στη διαχείριση των συμπτωμάτων μιας συγκεκριμένης κατάστασης υγείας; Προσπαθείτε να βελτιώσετε ένα πρόβλημα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση; Προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να πάρετε βάρος;
Διαφορετικές δίαιτες επιτυγχάνουν διαφορετικά πράγματα για το σώμα σας. Ανάλογα με το πώς απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να αλλάξει δραστικά η οδός που πρέπει να ακουλουθήσετε.
Σκεφτείτε πέρα από τα μετρήσιμα αποτελέσματα
Όταν πρόκειται να αλλάξετε τη διατροφή σας προς το καλύτερο, συνήθως λειτουργεί καλύτερα όταν είναι μια εσωτερική διεργασία. Σκεφτείτε τους εγγενείς, αξιακούς τρόπους με τους οποίους αυτή η αλλαγή θα σας ωφελήσει.
Μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία σας ή να χάσετε βάρος, αλλά στο τέλος της ημέρας η δίαιτα που επιλέγετε θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο που θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας. Θα πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε καλά.
Μην θαμπώνεστε από ιστορίες επιτυχίας, ίδιως από ανθρώπους που έχουν πρόσβαση σε βοηθήματα που εσείς δεν έχετε. Οι δίαιτες που βασίζονται σε μακροχρόνιες τεκμηριωμένες έρευνες με ευρήματα που έχουν επαναληφθεί ξανά και ξανά θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος και τη μακροπρόθεσμη υγεία σας.
Να είστε επιφυλακτικοί με δίαιτες που μοιάζουν υπερβολικά περιοριστικές
Οι δίαιτες που μοιάζουν υπερβολικά περιοριστικές θα παίξουν παιχνίδια με το μυαλό σας. Όταν δεν υπάρχει αυτονομία στις επιλογές, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να έρθει με τη μορφή μετρήσεων θερμίδων ή με μεγάλες λίστες απαγορευμένων τροφών.
Θα έχετε λιγούρες για τα τρόφιμα που αγαπάτε κάθε τόσο – είτε είναι μέρος της δίαιτάς σας είτε όχι. Ο απόλυτος περιορισμός μπορεί να σας ωθήσει να τα επιθυμείτε ακόμη περισσότερο ή στην υπερβολική κατανάλωση άλλων τροφίμων.
Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να είστε επιφυλακτικοί σε προγράμματα διατροφής που κόβουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος σχεδόν με σχεδόν οποιαδήποτε δίαιτα που περιορίζει τις θερμίδες. Αλλά οι υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες είναι δύσκολο να τηρηθούν μακροπρόθεσμα και μπορεί να είναι ανθυγιεινές.
Λάβετε συμβουλές από έναν επαγγελματία
Για οποιονδήποτε (και ειδικά αν κάνετε μια αλλαγή στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στη διαχείριση μιας χρόνιας πάθησης, όπως ο διαβήτης ή η καρδιοπάθεια), είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο ή γιατρό.
Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδο, να ενσωματώσετε τη νέα διατροφή στην καθημερινότητά σας και να διαχειρίζεστε τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ή τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Θα σας βοηθήσουν, επίσης, να επιτύχετε τους στόχους σας για την υγεία.
Πηγή:vita.gr