Στην προσομοίωση που μεταδόθηκε από λάθος ο κυβερνήτης του σταθμού έμεινε χωρίς στολή και υπέστη νόσο των δυτών.

Πολλοί λάτρεις του Διαστήματος νόμισαν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει όταν η NASA μετέδωσε κατά λάθος άσκηση ετοιμότητας για περιστατικό αποσυμπίεσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας όταν το κανάλι του ISS στο YouTube μετέδωσε συνομιλίες που έδειχναν ότι ο κυβερνήτης του σταθμού υπέστη νόσο των δυτών λόγω ξαφνικής αποσυμπίεσης, κάτι που θα μπορούσε για παράδειγμα να συμβεί σε περίπτωση πλήγματος από μικρομετεωρίτες.

Μια γυναικεία φωνή ακούστηκε να λέει στο πλήρωμα να «φορέσει στον κυβερνήτη την στολή του», να ελέγξει τον σφυγμό του και να του προσφέρει οξυγόνο, αν και η πιθανότητα επιβίωσης ήταν «ισχνή».

Τα ηχητικά αποσπάσματα αναρτήθηκαν από χρήστες στα social media. Η NASA δεν επιβεβαίωσε τη γνησιότητά τους, παραδέχτηκε όμως τη γκάφα με ανάρτησή της στoν λογαριασμό του ISS στο Χ.

«Το ηχητικό υλικό μεταδόθηκε από λάθος στη διάρκεια προσομοίωσης όπου τα μέλη του πληρώματος και οι ομάδες εδάφους εκπαιδεύονται για διάφορα σενάρια στο Διάστημα και δεν αφορά πραγματική έκτακτη ανάγκη» διαβεβαίωσε η υπηρεσία.

«Δεν υπάρχει έκτακτη κατάσταση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» επανέλαβε.

Από εκείνη την ώρα το κανάλι του ISS στο YouTube δεν πραγματοποιεί μεταδόσεις και εμφανίζει μήνυμα λάθους.

Η νόσος των δυτών εμφανίζεται όταν η απότομη πτώση της πίεσης προκαλεί τον σχηματισμό φυσαλίδων αζώτου που φράζουν τα αγγεία και μπορούν να προκαλέσουν παράλυση ή θάνατο.

 

Πηγή:in.gr