Προειδοποίηση να μην προμηθευτούν και πολύ περισσότερο να μην καταναλώσουν ταμπλέτες ιωδίου οι Έλληνες, απηύθυνε ο Θεόδωρος Λιόλιος, Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, ο κ. Λιόλιος έκανε μνεία στις παρενέργειες που έχουν αυτά τα χάπια, υπενθυμίζοντας πως το κράτος δε μοίρασε τέτοια σκευάσματα ούτε στο χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα της Ευρώπης, στο Τσερνόμπιλ.
«Επίσης, ταμπλέτες ιωδίου. Να μην πάρουν οι πολίτες ταμπλέτες ιωδίου αν δεν δώσουν την εντολή οι ελληνικές αρχές. Έχει παρενέργειες το ιώδιο. Σκοπό έχει να γεμίσει με ιώδιο, να φουλάρει τον θυρεοειδή ώστε σε περίπτωση ραδιολογικού ατυχήματος ή πυρηνικής έκρηξης το ραδιενεργό ιώδιο -που έχει την ίδια χημική σύσταση με το σταθερό ιώδιο- να μην πάει στον θυρεοειδή. Άρα λοιπόν αν δεν υπάρξει ραδιολογικό ατύχημα αν δεν υπάρξουν μετρήσεις στην περιοχή να μην πάρουν οι Έλληνες ιώδιο αν δεν δώσουν εντολή οι αρχές. Έχει παρενέργειες», ανέφερε.
«Στην πραγματικότητα ένα πυρηνικό εργοστάσιο όταν εκραγεί δεν έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις όσο ένα πυρηνικό όπλο. Ας πούμε ότι θα απειληθούμε (σ.σ. σαν χώρα) όσο απειληθήκαμε από το Τσερνομπιλ. Δεν θα μπω στο πόσο απειληθήκαμε και στο αν είχε πάρει τότε υπερβολικές διαστάσεις. Αν θέλετε να το ανοίξουμε κάποτε (σ.σ. το θέμα) γιατί υπήρξαν υπερβολές», εξήγησε.

«Να σας θυμίσω ότι ο μακαρίτης καθηγητής Τριχόπουλος είχε πει για την πυρηνικοφοβία το εξής. Υπολόγισε τους θανάτους από το Τσερνομπιλ σε 200.000 στην Ευρώπη. Έχω ένα paper που αναρτώ στις διαλέξεις μου. Ξέρετε πως έγιναν αυτοί οι θάνατοι; Από τις εκτρώσεις. Έγιναν 200.000 εκτρώσεις στην Ευρώπη την περίοδο του Τσερνόμπιλ και το υπολόγισε αυτό μετρώντας τις γεννήσεις πριν και μετά το ατύχημα. Άρα να μην ξεφύγουμε λίγο» ανέφερε ο κ. Λιόλιος.

 

Πολίτες σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης φαίνεται πως έχουν αρχίσει να προμηθεύονται προληπτικά δισκία ιωδίου εν μέσω φόβων για ενδεχόμενη πυρηνική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ή ατυχήματος σε πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Φαρμακεία σε τουλάχιστον τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφουν αύξηση της ζήτησης από τότε που ξεκίνησε η εισβολή και ειδικά μετά τις ρωσο-ουκρανικές μάχες στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ την περασμένη εβδομάδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η διαταγή Πούτιν για ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, ενέτεινε τον πανικό σε ορισμένους πολίτες.

πηγή