Η 25η Νοεμβρίου, που συμπίπτει με την γιορτή της προστάτιδος της πόλης μας, Αγίας Αικατερίνης, έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Εναντίον των Γυναικών.

Η κοινωνία μας έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου στο θέμα του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, όσο και αν φαίνεται περίεργο, η βία ενάντια στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, η έμφυλη βία, εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ολέθρια προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα μας.

Είναι πολύ δύσκολο να οριστεί με ακρίβεια το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας, καθώς τα θύματα δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά, είτε γιατί γνωρίζουν πως οι δράστες θα μείνουν ατιμώρητοι, είτε για να αποφύγουν τον κοινωνικό στιγματισμό. Σύμφωνα, ωστόσο, με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται ότι ένα τεράστιο ποσοστό των Ελληνίδων, που ίσως αγγίζει το 25%, έχει πέσει θύμα έμφυλης φυσικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας όπως: λεκτική βία, ξυλοδαρμό, βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση ή καταναγκασμό. Κάποιες φορές, το αποτέλεσμα αυτής της βίας είναι ο θάνατος.

Η έμφυλη βία είναι ταυτόχρονα η πιο κρυφή και πιο απάνθρωπη μορφή καταπίεσης, καθώς διαπράττεται από ανθρώπους που η γυναίκα αγαπά, εμπιστεύεται και στηρίζεται επάνω τους, όπως ο σύντροφός της ή οι συγγενείς της. Υπάρχει σε κάθε χώρα και κάθε πολιτισμό, όσο και αν δεν την βλέπουμε. Υποσκάπτει τη γυναικεία αξιοπρέπεια και ακεραιότητα και έχει αρνητικές συνέπειες για τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις κοινωνίες.

Μέχρι σήμερα, καταλυτικός παράγοντας στον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία ήταν η ικανότητα των γυναικών να ξεπερνούν τις δυσκολίες και η αποφασιστικότητά τους να επιβιώνουν. Ωστόσο, όσο το πρόβλημα παραμένει αθέατο και εγκλωβισμένο πίσω από κλειστές πόρτες, τόσο θα διαιωνίζεται.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο θεσμός που βρίσκεται κοντά στον πολίτη όσο κανείς άλλος, οφείλει να πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της έμφυλης βίας. Μία από τις πρωταρχικές μας δράσεις μετά τις εκλογές, θα είναι να έρθουμε σε επαφή και να συνεργαστούμε με ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών της πόλης μας ούτως ώστε:

·      Να κινητοποιήσουμε τις οργανώσεις με ισχυρή γυναικεία παρουσία προς την κατεύθυνση του εντοπισμού και της αντιμετώπισης κρουσμάτων έμφυλης βίας

·      Να παρακινήσουμε άνδρες και αγόρια να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να αντιληφθούν ότι η έμφυλη βία είναι έγκλημα και να πουν: «Δεν θα ανεχτώ να βλέπω ή να συμμετέχω σε μια κατάσταση όπου η γυναίκα είναι θύμα κακομεταχείρισης»

·      Να εκσυγχρονίσουμε τις δημοτικές δομές που επιφορτίζονται με το έργο της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και να αναβαθμίσουμε τον ρόλο των κοινωνικών λειτουργών που υποστηρίζουν τις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας

Είναι κρίσιμο να οικοδομήσουμε μια νοοτροπία ισότητας των δύο φύλων και να διασφαλίσουμε πως σε λίγα χρόνια η κοινωνία μας θα είναι πολύ πιο δίκαιη. Και θα τα καταφέρουμε, γυναίκες και άνδρες, γιατί

«Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»

Σοφία Ε. Πιτσιάνη

Φιλόλογος & Καθηγήτρια Αγγλικών

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Θανάση Λιακόπουλο

«Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»