Οι Πιερίδες Μούσες … σίγησαν το Τραγούδι τους !

Με πόνο, θλίψη και προβληματισμό παρακολουθήσαμε οι Πιεριείς και οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας τις προηγούμενες ημέρες, την έκβαση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στα Πιέρια Όρη, την Κυριακή 31 Μαρτίου και τέθηκε σε έλεγχο τέσσερις ημέρες μετά, με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των Πυροσβεστών, των Δασικών υπαλλήλων και των εθελοντών υλοτόμων και κατοίκων της περιοχής.

Πριν καν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος για την τρέχουσα χρονιά, γίναμε μάρτυρες της καύσης άνω των 2.500 στρεμμάτων, παρεδάφιας κυρίως δασικής βλάστησης, ξυπνώντας μας πρόωρα τις μνήμες των πυρκαγιών των περασμένων ετών και ιδιαίτερα της περσινής χρονιάς, που τόσο πολύ στοίχησαν σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε καταστροφή δασικών εκτάσεων της Ελληνικής επικράτειας.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και την Αυτοδιοίκηση του νομού μας, σε συντονισμό, εγρήγορση και ενημέρωση των πολιτών για τις ενέργειες τους, εν όψει της περιόδου του Καλοκαιριού, προς αποφυγή παρόμοιου συμβάντος στο μέλλον.

Στην ΝΙΚΗ πιστεύουμε ότι το Δάσος δεν αρκεί να το θυμόμαστε μόνο την ώρα της πυρκαγιάς!
Οι προτάσεις της ΝΙΚΗΣ για πρόληψη των πυρκαγιών είναι σταθερές και είναι οι εξής :
• Ισχυρή Δασοφυλακή με επάρκεια προσωπικού και κονδυλίων για αντιπυρική προστασία, έλεγχο λαθροϋλοτόμησης και λαθροοικοδομής.

• Διαρκές πρόγραμμα αναδασώσεων, μόνο με φυσικά δέντρα του τόπου μας και όχι με υβρίδια.
• Ολοκλήρωση του δασολογίου, ως συνταγματικής επιταγής (άρθ.24,παρ.1).
• Δημιουργία ανεξάρτητης αρχής της προστασίας του φυσικού πλούτου, με έλεγχο στην εκτός σχεδίου οικοδόμηση και στη διαχείριση λυμάτων και μπαζών.

Επιπλέον ο Βουλευτής της ΝΙΚΗΣ Πιερίας κ. Κομνηνός Δελβερούδης, σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι της Βουλής πρότεινε μεταξύ άλλων:
• Τη δημιουργία επιπλέον ταμιευτήρων νερού, σε προσβάσιμα σημεία, μέσα στους δασικούς όγκους των Πιερίων και του Ολύμπου.
• Ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων μέσα στο δάσος από ντόπιους δασικούς συνεταιρισμούς με τη συνεργασία των δασικών υπηρεσιών.
• Υλοτομία και επεξεργασία προϊόντων ξύλου ή εκμετάλλευση της βιομάζας, με σύγχρονη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και ετήσια συντήρηση τους.
• Επιδότηση κοπαδιών για να βόσκουν μέσα στα δάση.
Προτάσεις με ανταποδοτικά οφέλη και για τους τοπικούς πληθυσμούς.

 

 

 

 

 

(Δελτίο τύπου)