Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ψηφιδωτών της ψηφοθέτριας Δώρας Μαυροματίδου «Από τη Μάθηση στη Δημιουργία» στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου παρουσία του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου κ. Ευάγγελου Γερολιόλιου, του Αντιδημάρχου Δίου-Ολύμπου κ. Διονυσίου Φόλιου και του Προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Νικολάου Λαμπονίκου.

Την εκδήλωση και την έκθεση διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Δίου-Ολύμπου Ο.Π.Α.Δ.Δ.Ο.
Χαιρετισμούς εκτός από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Δ.Δ.Ο., έκαναν η πρόεδρος του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου κ. Μαρία Γκριμούλα και ο ψηφιδογράφος κ. Θωμάς Σαφέτης, ενώ παρευρέθησαν επίσης ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόριος Παπαχρήστος, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ν. Πιερίας κ. Ιωάννης Πίτσιος, ο ιδιοκτήτης της Γκαλερί Χρύσα κ. Ευάγγελος Σκλιοπίδης, η διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας κ. Χρυσαυγή Δριστά, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου και φιλότεχνων του νομού Πιερίας.

Την εκδήλωση  συντόνισε ο Θάνος Κόσυβας καθώς με τη Δώρα γνωρίζονται από το 2018 με αφορμή τα μαθήματα Ψηφιδωτού στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, στο εργαστήρι ψηφιδωτών, όπου μαζί με τη Μαρία Γκριμούλα ήταν υπεύθυνοι του τμήματος ψηφιδωτού και με δάσκαλο τον ψηφιδογράφο Θωμά Σαφέτη. Έκτοτε η εξελικτική της πορεία στην τέχνη του ψηφιδωτού είναι ολοφάνερη.

Στα έργα της έκθεσης της Δώρας Μαυροματίδου, διασταυρώνονται η φαντασία, οι πρόσφατες εμπειρίες της, ιστορίες ανθρώπων, ρομαντισμός, νοσταλγία, το αφηρημένο, το κλασσικό, το μοντέρνο, ο πειραματισμός.
Μίξη τεχνικών, κλασσικές αξίες του μάρμαρου, σπασμένα κεραμικά και τμήματα πλακιδίων, γυαλί, βότσαλα σαν κέντημα, αέρινες φιγούρες και με άλλα απρόσμενα υλικά συνθέτουν διαφορετικές οπτικές με κοινό πεδίο έκφρασης μια τέχνη δυνατή που λέει ιστορίες με μέσα που κοιτούν κατάματα τον χρόνο.

Η θεματολογία ανεξάντλητη: Η γη, η θάλασσα, η φύση, η γυναίκα ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και ως αναπόσπαστο και ανεκτίμητο μέρος της ύπαρξης και της συνέχειας της ζωής. Κάθε ψηφίδα δίνει αφορμή για ένα σπουδαίο ταξίδι στη δική της αλήθεια, κάθε ψηφίδα γράφει τη δική της ιστορία.

Η δουλειά του ψηφοθέτη είναι δύσκολη και απαιτητική. Η Δώρα έχοντας τη χαρά της δημιουργίας και την υπομονή για την ψηφοθέτηση, μας ταξιδεύει σε ένα δημιουργικό ταξίδι στο Χώρο και το Χρόνο.

Διάρκεια έκθεσης: 20-30 Ιουλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: 11:00 π.μ. – 20:00 μ.μ.
Διοργάνωση: Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Δίου –Ολύμπου Ο.Π.Α.Δ.Δ.Ο.
Φωτογραφίες: Στέλλα Τζιτζιλή