Το ποσό των 55,5 εκατ. ευρώ πίστωσε προχθές το υπουργείο Οικονομικών στους τραπεζικούς λογαριασμούς 8.652 δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η δεύτερη καταβολή θα γίνει την Παρασκευή 15 Μαΐου και οι επόμενες την προσεχή εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι, σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, ξεκινά από 2.000 ευρώ και φθάνει, κατ’ ανώτατο όριο, σε 350.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και τις 500.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Οι δικαιούχοι μπορούν, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport» στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, να ενημερωθούν για το ύψος του ποσού που προεγκρίθηκε για την επιχείρησή τους και για τους ακριβείς όρους ένταξης στο κρατικό δάνειο. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει, έως την Παρασκευή 15 Μαΐου, να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν την αίτηση χορήγησης και, σε περίπτωση που επιθυμούν να λάβουν μικρότερο ποσό από αυτό που προεγκρίθηκε, να επιλέξουν το τελικό ποσό της άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Η ενίσχυση είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης, από το 2022, σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη». Σημειώνεται ότι τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα λαμβάνει υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα του Απριλίου και ενδεχομένως του Μαΐου.

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr