Νέα έρευνα αποκαλύπτει την κρυφή σύνδεση της δύναμης της λαβής σας με την κατάσταση της υγείας σας αλλά και την λεγόμενη επιγενετική σας ηλικία.

Θέλετε να μάθετε πόσο καλά μεγαλώνετε και ποια είναι η κατάσταση της υγείας σας; Εάν ναι, ελέγξτε την δύναμη της λαβής σας.

Πρόσφατη μελέτη 1.275 ανδρών και γυναικών αναφέρει ότι όσοι είχαν σχετικά αδύναμη λαβή, έναν αξιόπιστο δείκτη της συνολικής μυϊκής ποιότητας και δύναμης, έδειξαν σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης του DNA τους. Τα γονίδιά τους δηλαδή, φάνηκε να γερνούν πιο γρήγορα από αυτά των ανθρώπων με μεγαλύτερη δύναμη.

 

Η μελέτη, αν και προκαταρκτική, μας προτρέπει να κάνουμε συχνότερα μερικά push-ups στο σαλόνι μας, μιας και μπορεί να μας βοηθήσουν να κάνουμε τα κύτταρά μας πιο νέα βιολογικά, ανεξάρτητα από την τρέχουσα ηλικία μας.

Η δύναμη της λαβής ως δείκτης υγείας
Μια πληθώρα ερευνών επισημαίνει ότι η δύναμη είναι κομβικό κομμάτι της υγείας μας.

Οι άνθρωποι που σηκώνουν βάρη έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες συγκριτικά με εκείνους που παραλείπουν την γυμναστική με αντιστάσεις.

Η δύναμη μπορεί επίσης να είναι ο οιωνός για το πόσο θα ζήσουμε.

Σε έρευνα που περιλάμβανε σχεδόν 140.000 ενήλικες σε χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, η μειωμένη δύναμη λαβής συνδέθηκε στενά με τη θνησιμότητα σε άτομα όλων των εισοδημάτων, προβλέποντας τους κινδύνους για πρόωρο θάνατο καλύτερα από την αρτηριακή πίεση, η οποία συχνά θεωρείται ένας από τους τους καλύτερους δείκτες της διάρκειας ζωής.

«Η δύναμη λαβής είναι ένας απλός αλλά ισχυρός προγνωστικός παράγοντας μελλοντικής αναπηρίας, νοσηρότητας και θνησιμότητας», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ποια είναι η επιγενετική σας ηλικία;
Η επιγενετική περιλαμβάνει αλλαγές στους αριθμούς και τις δράσεις ορισμένων μικροσκοπικών μορίων που προσκολλώνται στην εξωτερική επιφάνεια ενός γονιδίου και επηρεάζουν το πώς και πότε αυτό το γονίδιο ενεργοποιείται.

Οι επιγενετικές αλλαγές συμβαίνουν ως απάντηση στη διατροφή μας, στις συνήθειες άσκησης και σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας και επηρεάζουν το DNA και την υγεία μας.

Η επιγενετική μπορεί επίσης να σηματοδοτεί πόσο γρήγορα γερνάμε, δείχνουν πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, οι ερευνητές άρχισαν να αναλύουν τεράστια σύνολα δεδομένων των επιγονιδιωμάτων των ανθρώπων, που είναι οι μοναδικές επιγενετικές αλλαγές για τον καθένα μας, και να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να αναπτύξουν αυτά που ονομάζονται «επιγενετικά ρολόγια» που υπολογίζουν τη βιολογική μας ηλικία.

Η χρονολογική ηλικία είναι φυσικά το πόσο χρονών είμαστε, σύμφωνα με το πιστοποιητικό μας. Η βιολογική ηλικία δείχνει τη λειτουργική ηλικία και την υγεία των κυττάρων και του σώματός μας. Οι δύο αυτοί αριθμοί μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Τα επιγενετικά ρολόγια χρησιμοποιούν αλγόριθμους για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας, με βάση τα διάφορα πρότυπα μορίων στα γονίδια. Εάν το ρολόι υποδηλώνει ότι η βιολογική σας ηλικία υπερβαίνει τη χρονολογική σας, γερνάτε πιο γρήγορα από το κανονικό, λένε οι ερευνητές.

Η σχέση μεταξύ της δύναμης λαβής και της γήρανσης
Έχοντας επίγνωση της τελευταίας έρευνας για το επιγενετικό ρολόι, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν η δύναμη μπορεί να συνδεθεί με την επιγενετική ηλικία.

Άρχισαν να συγκεντρώνουν αρχεία για 1.275 συμμετέχοντες που είχαν ήδη δώσει αίμα και χρησιμοποίησαν μια συμπιεσμένη συσκευή που ονομάζεται δυναμόμετρο χεριού για να μετρήσει τη δύναμη της λαβής τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσδιόρισαν την κατά προσέγγιση επιγενετική ηλικία του καθενός από τα αιμοσφαίρια τους, χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά ρολόγια. Έλεγξαν επίσης τα αρχεία θανάτων έως και 10 χρόνια αφότου συμμετείχαν στη μελέτη και, τέλος, διερεύνησαν αυτά τα δεδομένα σε σχέση με τη δύναμη λαβής των ανθρώπων.

Διαπίστωσαν ότι, γενικά, όσο πιο αδύναμη ήταν η δύναμη της λαβής κάποιου, τόσο μεγαλύτερη ήταν η επιγενετική του ηλικία.

Το DNA τους φαινόταν λιγότερο νεανικό από αυτό των ανθρώπων με μεγαλύτερη δύναμη λαβής, αφήνοντάς τους δυνητικά πιο ευάλωτους σε ασθένεια ή θάνατο.

 

Πηγή:vita.gr