Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να προκληθεί από την ξηροστομία, καθώς το σάλιο προστατεύει το στόμα από τα μικρόβια και τα βακτήρια, σύμφωνα με τον οδοντίατρο δρ. Harold Katz.

 

Που οφείλεται η δυσάρεστη αναπνοή τον χειμώνα

Το ξηρό στόμα γίνεται πιο συνηθισμένο το χειμώνα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μένουν στο εσωτερικό, όπου υπάρχει θέρμανση. Οι καυστήρες αερίου και πετρελαίου αντλούν τον ξηρό αέρα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία.

Τα φάρμακα για το κρυολόγημα και την γρίπη μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν περισσότερες περιπτώσεις “χειμερινής αναπνοής”, καθώς και αυτά οδηγούν σε ξηροστομία, είπε ο ίδιος.

 

Ποιες τροφές οδηγούν σε δυσάρεστη αναπνοή

Η μεγάλη κατανάλωση τυριών μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή, καθώς περιέχουν πολλές πρωτεΐνες. Αυτές προτιμούν τα βακτήρια για να τρέφονται, πρόσθεσε ο οδοντίατρος.

“Άλλα εορταστικά τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε περιλαμβάνουν κρεμμύδια, σκόρδο, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών. Όλες αυτές οι τροφές έχουν υψηλή συγκέντρωση ενώσεων θείου. Είναι χημικές ουσίες παρόμοιες με εκείνες που παράγονται από τα βακτήρια της κακής αναπνοής”, λέει ο δρ. Katz.

Ο καφές περιέχει υψηλά επίπεδα οξέων που επιταχύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτό δημιουργεί πικρή γεύση στο στόμα και στη συνέχεια οδηγεί σε κακή αναπνοή.

Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση. Το στόμα “στεγνώνει” και, πάλι, προκαλείται δυσάρεστη αναπνοή.

 

Πρόληψη

Η πρόληψη της ξηροστομίας είναι το κλειδί για την εξάλειψη της πιθανότητας δυσάρεστης αναπνοής τον χειμώνα, λέει ο δρ. Katz.

“Το σάλιο είναι ένα δώρο της φύσης σε εμάς. Περιέχει φυσικά αντιμικροβιακά που μας προστατεύουν από πολλά βακτηρίδια. Αυτά ευδοκιμούν και πολλαπλασιάζονται στις θερμές ξηρές εσοχές του στόματος. Αφού έχουν αναπαραχθεί σε τόσο μεγάλους αριθμούς, ακόμη και το βούρτσισμα μπορεί να μην είναι αρκετό για την πλήρη εξάλειψή τους”.

Μπορείτε να πίνετε μεταξύ 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα, για να αναπληρώσετε το σάλιο. Η χρήση του στοματικού διαλύματος χωρίς αλκοόλ θα μειώσει \τα βακτήρια στο στόμα. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλλει στην παραγωγή σιέλου.

Δείτε τον οδοντίατρο, τον υγιεινό σας ή τον οδοντίατρό σας εάν εξακολουθείτε να υποφέρετε από δυσάρεστη αναπνοή.

 

 

Πηγή: iatropedia.gr