Εδώ και πέντε μήνες είχε δώσει προειδοποιητικά σημάδια ο σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν οι ειδικοί παρατήρησαν έντονη σεισμική δραστηριότητα νότια της Ζακύνθου, ψυλλιάστηκαν τι έπεται και μέσω του αλγόριθμου «FORMA» που έχει αναπτύξει ερευνητική ομάδα υπό τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Παπαδόπουλο μελέτησαν την περιοχή. Σύμφωνα με όσα διέκριναν, οι προσεισμοί στην περιοχή ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου, επομένως οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε διάστημα έξι μηνών θα εκδηλωθεί κύριος μεγάλος σεισμός.

Oπως αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Παπαδόπουλος, μισή ώρα πριν από τον μεγάλο σεισμό της περασμένης Παρασκευής, προηγήθηκε μια δυνατή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Oλοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για προσεισμό. Αλλά εκείνο που παρέμεινε μέχρι τώρα άγνωστο είναι ότι η προσεισμική περίοδος είχε ήδη ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν με πολλούς μικρότερους προσεισμούς».

Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η περιοχή νότια της Ζακύνθου είχε ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη σεισμική δράση, αλλά με σεισμούς μεγεθών μικρότερων του τέσσερα. «Αποφασίσαμε να κάνουμε λεπτομερή ανάλυση γιατί γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνές μας ότι πολλές φορές οι κύριοι σεισμοί έχουν προσεισμούς που μπορεί να προηγούνται μέχρι και έξι μήνες πριν από τον κύριο σεισμό», εξηγεί ο σεισμολόγος στον «Ε.Τ.».

Οι προσεισμοί, σύμφωνα με τον ειδικό, έχουν ξεχωριστές ιδιότητες που τους διαφοροποιούν από τους συνηθισμένους σεισμούς. Όταν ξεκινήσει μια προσεισμική ακολουθία τότε τόσο το πλήθος των προσεισμών όσο και τα μεγέθη τους αυξάνονται σταδιακά καθώς πλησιάζει ο κύριος σεισμός. Ταυτόχρονα η περιοχή την οποία καταλαμβάνουν τα επίκεντρα των προσεισμών είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του κύριου σεισμού.

Έχοντας ήδη στη «φαρέτρα» τους τον αλγόριθμο FORMA, τον οποίο έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ο Ελεύθερος Τύπος και δίνει τη δυνατότητα διάκρισης των προσεισμών από τους συνηθισμένους σεισμούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προσεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο ξεκίνησε από τις αρχές Μαΐου του 2018.

«Εντοπίσαμε ότι η περιοχή των προσεισμών εντοπιζόταν σε περιφέρεια ακτίνας 25-30 χλμ. γύρω από ένα σημείο που περίπου συμπίπτει με το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου. Θεωρήσαμε ότι η γένεση ισχυρού σεισμού ήταν αρκετά πιθανή χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε το πότε θα γινόταν αυτό αν και το εξάμηνο κόντευε να εξαντληθεί. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών αυξήθηκαν (για παράδειγμα στις 17/10 είχαμε 4,2), οπότε η γένεση του κύριου σεισμού ήταν πλέον θέμα χρόνου», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.