H ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΕΦΚΑ άνοιξε και δέχεται αιτήσεις για τη διαγραφή παλαιών αµφισβητούµενων οφειλών προς τα πρώην ασφαλιστικά ταµεία. Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά µέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα (www.efka.gov.gr). Παλαιές οφειλές µπορούν να διαγράψουν:

  • Νέοι ασφαλισµένοι (µετά την 1η/1/1993) µε παράλληλη ασφάλιση σε δύο φορείς.
  • Ασφαλισµένοι που υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρ. ΟΓΑ λόγω πληθυσµιακών και εισοδηµατικών κριτηρίων και παράλληλα στον πρ. ΟΑΕΕ για την ίδια δραστηριότητα.
  • ∆ηµοσιογράφοι ασφαλισµένοι στο πρ. ΤΣΠΕΑΘ και παράλληλα ασφαλισµένοι, για την ίδια ιδιότητα, στον πρ. ΟΑΕΕ.

Προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώµατος είναι η ύπαρξη πλήρους ασφάλισης σε έναν ασφαλιστικό φορέα, η παράλληλη υπαγωγή στην ασφάλιση και δεύτερου φορέα, τυχόν οφειλές να υπάρχουν µόνο σε έναν εκ των δύο φορέων και ειδικά για τις περιπτώσεις 2 και 3 η παράλληλη ασφάλιση να αφορά την ίδια δραστηριότητα-ιδιότητα.

Όπως αναφέρουν και οι τρεις υπουργικές αποφάσεις, από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και µέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ, αναστέλλονται τα µέτρα διοικητικής εκτέλεσης (πλειστηριασµοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κ.λπ.) σε βάρος του οφειλέτη. Η αναστολή δεν επέρχεται σε περίπτωση «προδήλως αβάσιµης ή προσχηµατικής αίτησης». Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαµβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για τη διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήµατος.

Η διαδικασία-πιλότος που µπαίνει σε εφαρµογή θα διαγράφει οφειλές για τις οποίες υπάρχει «εύλογη αµφιβολία», όχι µόνο για την κύρια ασφάλιση αλλά και για την επικουρική και για την πρόνοια (εφάπαξ). Στη διαδικασία της διαγραφής µπαίνουν χρέη έως 31 ∆εκεµβρίου του 2016.

Ποσά που έχουν τυχόν καταβληθεί από τους ασφαλισµένους έναντι των επίµαχων οφειλών δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται. Αντίθετα, θα χρησιµοποιηθούν για την προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης. Η ρύθµιση εφαρµόζεται σε υποθέσεις που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, ακόµη κι αν η υπαγωγή στην ασφάλιση έχει προχωρήσει µε δικαστική απόφαση.

Νέα ρύθµιση από το 2019

Στο µεταξύ, ένα νέο πλαίσιο ρύθµισης οφειλών στα Ταµεία εξήγγειλε για τις αρχές του 2019 η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, µε συνέντευξή της στην ΕΡΤ3.

«Αυτό που σχεδιάζουµε για τους πρώτους µήνες του 2019 είναι ένα συνολικό πλαίσιο για τις ρυθµίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταµεία» δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου. «Ο κύκλος των µνηµονίων έχει κλείσει µια για πάντα» τόνισε επίσης, προσθέτοντας πως «µισθοί και συντάξεις αυξάνονται το 2019 και αυτό είναι πάρα πολύ κοµβικό ζήτηµα για τη χώρα που έχει περάσει µία οκταετία µνηµονίων».

Η υπουργός αναφέρθηκε στους 600.000 συνταξιούχους, κατά κανόνα προερχόµενους από το ΙΚΑ, που θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από 1/1/2019. «Αρα, και δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, λόγω της µη περικοπής της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, και για αρκετούς εκ των συνταξιούχων θα υπάρχουν αυξήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συντάξεις χηρείας, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «αυτό το οποίο έχουµε συζητήσει µε εκπροσώπους των συζύγων θανόντων είναι ότι θα προσπαθήσουµε να λάβουµε κάποια επιπλέον µέτρα το επόµενο διάστηµα, προκειµένου να χαλαρώσουµε το ζήτηµα των ηλικιακών ορίων αλλά και να δούµε δηµοσιονοµικά τι δυνατότητες έχουµε προκειµένου να κάνουµε κάποιες παρεµβάσεις και στο ύψος».

Ειδικά για τα δύο προγράµµατα του ΟΑΕ∆ που ξεκίνησαν τις τελευταίες ηµέρες και αφορούν νέους µε υψηλή κατάρτιση και ειδίκευση, η κυρία Αχτσιόγλου σηµείωσε, µεταξύ άλλων, ότι «το πρώτο αφορά την εργασία 5.500 δικαιούχων σε φορείς του ∆ηµοσίου για 12 µήνες, µε αµοιβές υπαλλήλου ΠΕ, περίπου 1.050 ευρώ τον µήνα, και µε έργο που θα έχει ένα πολύ σηµαντικό κοινωνικό αποτύπωµα». Το δεύτερο «αφορά την επιδότηση επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τοµέα µε έως και 800 ευρώ για να καλύπτουν το 50% του µισθού, δηλαδή να µπορούν να δώσουν µισθούς έως και 1 .600 ευρώ».