Με ειδική πτήση, που προσγειώθηκε λίγο πριν τις 8:30 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», έφτασαν οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, των Pfizer/BioNTech, τις οποίες παρέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Μαζί του, βρισκόταν και κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Κατά την παραλαβή τους, ο κ. Χαρδαλιάς, σε μία σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι «συνεχίζουμε βάση του επιχειρησιακού μας σχεδίου», χωρίς να πει περισσότερα.

Η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία.

 

 

Ο εμβολιασμός των 85.000 ηλικιωμένων εκτός γηροκομείων

Στις 4 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου πεδίου έως τις 20 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε δηλαδή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δόση για όλους τους υγειονομικούς και τους διαμένοντες/προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και των δομών χρονίως πασχόντων.

Από τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι μαζικότεροι εμβολιασμοί στον πληθυσμό και τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι θα εμβολιαστούν 85.000 πολίτες, ηλικίας άνω των 85 ετών, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους στηχθεσινή ενημέρωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του protothema.gr.

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Ο γενικότερος εμβολιασμός, όταν ανοίξουμε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων, θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου και σε αυτό το διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι κλειστοί πληθυσμοί, δηλαδή οίκοι ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες χρόνιας φροντίδας. Με βάση τους εκτιμώμενους υπολογισμούς συμμετοχής ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν και μια πρώτη εκτίμηση για τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων είναι ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερα από 85.000 άτομα ηλικίας άνω των 85 χρόνων τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου» εξήγησε ο γενικός γραμματέας το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού της πρώτης φάσης, δηλαδή στους υγειονομικούς όλων των δομών του ΕΣΥ και στους φιλοξενούμενους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και της επόμενης φάσης στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ξεδίπλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σήμερα η Ελλάδα θα λάβει 83.850 δόσεις των Pfizer-BioNTech που θα αποθηκευτούν στα πέντε σημεία ανά την επικράτεια, όπου έχουν εγκατασταθεί οι ειδικοί υπερκαταψύκτες. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα θα έχει λάβει 419.250 δόσεις από το ίδιο εμβόλιο, έως τα τέλη Φεβρουαρίου επιπλέον 333.450 δόσεις ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά 1.255.800 δόσεις εμβολίου από τις Pfizer-BioNTech.

Παράλληλα, για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν προγραμματιστεί 240.000 δόσεις από την εταιρεία Moderna, για την οποία αναμένεται να δώσει έγκριση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται από την Astrazeneca 500.000 δόσεις. Από την ίδια εταιρεία έχουν προγραμματιστεί οι παραλαβές 800.000 δόσεων έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατομμύριο έως το Μάρτιο και 2,2 εκατ δόσεις έως και τον Απρίλιο.

Επίσης, σε αυτές όταν δοθούν και οι σχετικές εγκρίσεις θα προστεθούν και οι παραδόσεις εμβολίων από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.