Ο εγκέφαλός μας, όπως και το σώμα μας, απαιτεί τακτική φροντίδα και άσκηση ώστε να λειτουργεί τα μέγιστα. Με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εκπληκτικά πολύπλοκο όργανο που λειτουργεί ασταμάτητα 24 ώρες το 24ωρο. Με περίπου 100 τρισεκατομμύρια διασυνδέσεις, είναι υπεύθυνος για όλες τις βασικές μας λειτουργίες.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας όσο το δυνατόν πιο υγιή και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών καθώς μεγαλώνουμε;

6 τρόποι για να έχετε έναν υγιή εγκέφαλο μεγαλώνοντας
#1 Παίξτε!
Ερευνητικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα σταυρόλεξα, το sudoku, τα παζλ και άλλα παιχνίδια που απαιτούν την ενεργοποίηση της λογικής, των μαθηματικών γνώσεων, των γλωσσικών και οπτικών δεξιοτήτων, ενισχύουν την εγκεφαλική δύναμη.

Αυτά τα παιχνίδια δοκιμάζουν τον εγκέφαλό μας και βελτιώνουν την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων του και τη μνήμη.

#2 Στραφείτε στο διαλογισμό
Ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να χαλαρώσει το σώμα, να επιβραδύνει την αναπνοή και να μειώσει το στρες. Μπορεί επίσης να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου μας καθώς και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και αυξάνει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες.

Μόνο πέντε λεπτά διαλογισμού την ημέρα αρκούν για να δημιουργήσετε μια ήρεμη ψυχική κατάσταση στο σώμα σας.

#3 Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή
Η σωστή διατροφή έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου μας.

Όταν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή που δίνει έμφαση μεταξύ άλλων σε φυτικά τρόφιμα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φυλλώδη λαχανικά και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, τονώνουμε την υγεία του εγκεφάλου μας.

Ενσωματώστε τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως οι ξηροί καρποί, καθώς περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι «καλά» λιπαρά που βοηθούν τη δομική ακεραιότητα του εγκεφάλου. Ομοίως, τα λιπαρά ψάρια που έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αυτά τα λίπη βοηθούν σημαντικά στις γνωστικές διαδικασίες όπως η μνήμη και η εκτελεστική λειτουργία.

#4 Ασκηθείτε σε τακτική βάση
Η τακτική σωματική δραστηριότητα ωφελεί και τον εγκέφαλο. Όποιες ασκήσεις και αν επιλέξετε, η εστίαση, η συγκέντρωση και η μνήμη σας ενισχύονται.

Πολλαπλές μελέτες άλλωστε έχουν δείξει ότι οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μείωση της νοητικής λειτουργίας και να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η προστασία αυτή πηγάζει από την αυξημένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η γυμναστική τείνει επίσης να διευρύνει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συντονισμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση εργασιών.

#5 Κοιμηθείτε ποιοτικά και επαρκώς
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την καλή υγεία του εγκεφάλου σας. Η στέρησή του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο εύρος προσοχής, επιδείνωση της μνήμης και αλλαγές στη διάθεση.

Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, ο ύπνος βοηθά στην απομάκρυνση των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλό μας και «παγιώνει» τις αναμνήσεις, βελτιώνοντας τη συνολική μνήμη και την υγεία του.

Επιδιώξτε επτά με οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ για να επιτρέψετε στον εγκέφαλό σας να αποθηκεύει πληροφορίες πιο αποτελεσματικά.

#6 Ξεκινήστε μια νέα δεξιότητα
Ανεξάρτητα από την ηλικία, ο εγκέφαλός σας είναι ικανός να μάθει καινούρια πράγματα σε οποιαδήποτε ηλικία. Η εκμάθηση οποιασδήποτε νέας δεξιότητας μπορεί να δώσει ώθηση στον εγκέφαλό σας και να ενισχύσει τις εγκεφαλικές συνδέσεις, καθώς η διαδικασία αυτή εμπλέκει πολλές περιοχές του εγκεφάλου.

Είτε μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο είτε νέες χορευτικές κινήσεις είτε μια καινούρια συνταγή είτε μια ξένη γλώσσα, προκαλείτε τον εγκέφαλό σας ποικιλοτρόπως ενώ παράλληλα προσθέτετε νότες ανανέωσης και χαράς στην καθημερινή σας ρουτίνα.

 

 

 

Πηγή:vita.gr