Εισαγγελική έρευνα για τηλεφωνικές υποκλοπές: Τα γεγονότα και οι ερμηνείες
Αναβαθμίζεται η εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών με την ανάθεση της υπόθεσης σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου;
Τι ρόλο έπαιξε στην εξέλιξη της υπόθεσης η χρονική σύμπτωση της απάντησης ΑΔΑΕ στο αίτημα των εισαγγελέων για το ποιοι παρακολουθούνταν με κακόβουλο λογισμικό και ποιοι με εισαγγελική διάταξη;
Γιατί καλούνται ως ύποπτοι δύο στελέχη της ΑΔΑΕ για γνωστοποίηση απόρρητων στοιχείων;
Τις τελευταίες ημέρες και πάντως μετά την εισαγγελική παραγγελία για συνέχιση της έρευνας από τον Άρειο Πάγο, διαφορετικά μεταξύ τους δημοσιεύματα επιλέγουν να “φωτίσουν” διαφορετική πτυχή της υπόθεσης, υπονοώντας σε κάθε περίπτωση ότι επιχειρούνται μεθοδεύσεις για συγκάλυψη ευθυνών.
Ποια είναι τα δεδομένα… Η μεγάλη και σημαντική έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών ξεκίνησε τον Απρίλιο 2022. Από το φθινόπωρο του 2022 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέθεσε την πολυδαίδαλη έρευνα για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σε δύο Εισαγγελείς, την προϊσταμένη του Τμήματος Ποινικής Δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου και τον Κώστα Σπυρόπουλο.
Ακολούθησαν καταθέσεις από όσους κατήγγειλαν την παρακολούθησή τους ή απόπειρα παρακολούθησης με κακόβουλο λογισμικό, καθώς και καταθέσεις προσώπων που ερεύνησαν την υπόθεση.
Στους 15 μήνες έρευνας έγιναν πολλά αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς διεθνείς υπηρεσίες τεχνογνωσίας και διεθνείς οργανισμούς, δόθηκε παραγγελία για αιφνιδιαστικούς ελέγχους και κατασχέσεις σε εταιρείες που εμπορεύονται τέτοιο κακόβουλο λογισμικό (Intellexa, Krikel κ.α.), αλλά και αιτήματα προς την ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ για γνωστοποίηση της λίστας των παρακολουθούμενων προσώπων και με ποιο τρόπο αυτοί παρακολουθούνταν.
Την Παρασκευή απάντησε η ΑΔΑΕ χωρίς να δίνει στοιχεία- Τη Δευτέρα “έφυγε” από την Εισαγγελία η έρευνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, η ΑΔΑΕ απέστειλε απαντητική επιστολή στους δύο Εισαγγελείς Πρωτοδικών στο δεύτερο κατά σειρά αίτημά τους για παροχή ενημέρωσης επί των παρακολουθούμενων προσώπων. Είχε προηγηθεί ένα αντίστοιχο αίτημα από τους δύο εισαγγελείς, χωρίς να λάβει απάντησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο δεύτερο αίτημα η ΑΔΑΕ απήντησε ότι δεν μπορεί να παράσχει τέτοιου είδους στοιχεία (πρόσωπα και από ποιόν παρακολουθούνταν), επικαλούμενη τη γνωμοδότηση Ντογιάκου περί απορρήτου της διαδικασίας. Η απάντησε της ΑΔΑΕ κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Τρεις ημέρες αργότερα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεωργία Αδειλίνη, παρήγγειλε την αναβάθμιση της έρευνας, μέσω της διαβίβασης αυτής στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αχιλλέα Ζήση.
Καταθέτουν ως “ύποπτοι” δύο υπάλληλοι της ΑΔΑΕ
Στην ίδια χρονική συγκυρία, Ειρηνοδίκης που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα για την παραβίαση στοιχείων της έρευνας και γνωστοποίηση αυτών στο δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη (ο ίδιος έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του μέσω predator), καλεί σε ανωμοτί εξηγήσεις δύο στελέχη της ΑΔΑΕ, για το αδίκημα της γνωστοποίησης απόρρητων στοιχείων.
Η αλήθεια είναι, ότι η εν λόγω προκαταρκτική έρευνα έχει διαταχθεί μήνες πριν από τον Ισίδωρο Ντογιάκο, είχε διαβιβαστεί αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αυτή με τη σειρά της ανέθεσε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης σε Ειρηνοδίκη.
Ο δικαστικός λειτουργός, αφού έλαβε καταθέσεις και αποφάνθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των δύο υπαλλήλων της ΑΔΑΕ για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας προς τον κ. Κουκάκη, τους κάλεσε ως υπόπτους. Στο θέμα, αναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστος Ράμμος, μιλώντας στην Επιτροπή Libe, στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Ήταν μεγάλο σοκ για μένα η δίωξη δύο εξαιρετικών συνεργατών μου, της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. Έχω συνεργαστεί μαζί τους χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ για τον επαγγελματισμό τους προς το καθήκον τους.
Παρόλο που δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για τους λόγους που έχουν διωχθεί, είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η εισαγγελία θα διαψευστεί σύντομα. Λυπάμαι ότι κάποιοι από τους καλύτερους αξιωματούχους της Ελλάδας υφίσταται όλα αυτά», ανέφερε ο κ. Ράμμος και εξαπέλυσε επίθεση προς τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς για καθυστέρηση της έρευνας.
«Η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές, η ίδια δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον τους», είπε χαρακτηριστικά.
Το σίγουρο είναι ότι η ποινική έρευνα για το θέμα των παρακολουθήσεων εξελίσσεται παράλληλα σε αρκετά επίπεδα και η τελική της έκβαση, αν δηλαδή θα καταλήξει στην απόδοση ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων ή εταιρειών, εξαρτάται πλέον από τους χειρισμούς που θα γίνουν στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο καθώς και τα στοιχεία που αυτοί θα αποδώσουν.
Πηγή:dnews.gr