Είσαι ακατάστατη; Δοκίμασε τη «Μέθοδο τακτοποίησης των 5 πραγμάτων» στο σπίτι σου
Ρούχα σκορπισμένα στο πάτωμα, σκουπίδια έτοιμα να βγουν από τον κάδο, πιάτα στοιβαγμένα στο νεροχύτη.
Σου θυμίζουν λίγο το χάος που επικρατεί στο σπίτι σου; Ωστόσο μπορεί μέσα στην ακαταστασία του σπιτιού σου εσύ να βρίσκεις τα πάντα αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνεις και το ξύλινο πάτωμα στο υπνοδωμάτιο σου!
Εκεί μπαίνει η «Μέθοδος τακτοποίησης 5 πραγμάτων».
Η μέθοδος αυτή είναι της KC Davis, ενός συμβούλου, συγγραφέα του «How to Keep House while Drowning», και του ιδρυτή της πλατφόρμας ψυχικής υγείας Struggle Care, η μέθοδος είναι αποδεδειγμένος τρόπος να βρεις το κίνητρο για να αντιμετωπίσεις την πολλαπλασιαστική ακαταστασία στο σπίτι σου χωρίς να θυσιάσεις τα επίπεδα ενέργειας ή την ψυχική σου ευεξία.
Ποια είναι η «Μέθοδος τακτοποίησης 5 πραγμάτων»
Η μέθοδος αυτή στοχεύει να βοηθήσει οποιονδήποτε αισθάνεται καταβεβλημένος από την ακαταστασία στο σπίτι του και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα με ΔΕΠΥ ή προβλήματα ψυχικής υγείας. Η ιδέα είναι πολύ απλή: Απλώς επικεντρώσου στο ξεκαθάρισμα των παρακάτω 5 κατηγοριών από πράγματα—και τίποτα άλλο: «Σκουπίδια, πλυντήρια, πιάτα, πράγματα που έχουν θέση και πράγματα που δεν έχουν θέση» αναφέρει στο Real Simple η Davis.
1. Σκουπίδια
«Για να μην καταπιαστείς, πρέπει να κάνεις μία [κατηγορία] κάθε φορά σε ολόκληρο τον χώρο», εξηγεί η Davis. «Αρχικά, πιάστε μια σακούλα και σαρώστε το χώρο για τυχόν σκουπίδια που μπορείτε να πετάξετε. Γεμίστε τη σακούλα με οτιδήποτε μπορείτε να πετάξετε: περιτυλίγματα σνακ, κουτιά χυμού, χαρτοπετσέτες κ.λπ».
2. Πλυντήριο
«Στη συνέχεια, πηγαίνετε μαζέψτε τυχόν “αδέσποτα” ρούχα. Θα θελήσετε να το βάλετε στη θέση που του αρμόζει» συνεχίζει.
3. Πιάτα
Μετά από αυτό έρχονται τα πιάτα – απλώς βάλε όλα τα βρώμικα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα στο νεροχύτη.
Η συγγραφέας σημειώνει ότι το θέμα δεν είναι να κάνουμε κάθε εργασία μέχρι την ολοκλήρωση.
Με άλλα λόγια, δεν θα βγάζεις τα σκουπίδια, δεν θα φορτώνεις το πλυντήριο πιάτων ή θα πλένεις ρούχα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο στόχος είναι να δημιουργήσεις ένα σημείο εκκίνησης για να αισθάνεσαι λιγότερο άγχος και να εξαλείψεις την πιθανότητα κόπωσης για αποφάσεις.
4. Πράγματα που έχουν θέση
Η επόμενη σειρά εργασιών είναι να τακτοποιήσεις πράγματα που έχουν τη σωστή θέση. Τα καθαρά ρούχα μπαίνουν στη ντουλάπα, τα μολύβια και τα στυλό στο γραφείο σου, τα βιβλία στο ράφι και άλλα παρόμοια.
5. Πράγματα που δεν έχουν θέση
«Και τέλος, πράγματα που δεν έχουν θέση θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε ένα σωρό σε μια γωνία του δωματίου.
Όποια κι αν είναι αυτά, από αντικείμενα από κάδους δωρεών έως επιστροφές στο Amazon, μπορούν να παραμείνουν στο σωρό μέχρι να είστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσετε ή μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε μια θέση για αυτά, αν αισθάνεστε έτοιμοι.
Μόλις όλα αυτά είναι έτοιμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να ξεκινήσετε ένα φορτίο ρούχων, να πλύνετε τα πιάτα ή απλώς να το σταματήσετε» αναφέρει η Davis.
Πηγή:theissue