Αν έχετε ήδη καταφέρει να κόψετε το κάπνισμα, υιοθετήστε αυτήν την διατροφική συνήθεια για να επωφεληθεί ακόμα περισσότερο η υγεία σας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κόψετε το κάπνισμα. Μάλιστα, η απαλλαγή από την ιδιαίτερα επιβλαβή συνήθεια μπορεί να προσθέσει έως και μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής σας, σύμφωνα με την αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Εάν το κάπνισμα είναι ήδη κάτι που έχετε αφήσει στο παρελθόν, νέα επιστημονική μελέτη σας προτείνει να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή για να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.

Μειωμένος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις
Στα πλαίσια της μελέτης, η οποία διεξήχθη από ερευνητές από το αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου και δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, έγινε ανάλυση δεδομένων από 159.937 πρώην καπνιστές που συμμετείχαν στη Μελέτη Διατροφής και Υγείας. Οι συμμετέχοντες, που ήταν κατά μέσο όρο 62,6 ετών, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους στην αρχή της μελέτης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν ξανά αυτούς τους συμμετέχοντες περίπου 19 χρόνια αργότερα, οπότε 86.127 από αυτούς είχαν πεθάνει. Επίσης συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν την πιο υγιεινή διατροφή είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με τους υπόλοιπους πρώην καπνιστές.

Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματά τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πρώην καπνιστές με υγιεινή διατροφή είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αναπνευστική νόσο.

Τι πρέπει να βάλετε στην διατροφή σας
Όσον αφορά το πλάνο της υγιεινής διατροφής που θα μπορούσε να είναι καλύτερο για πρώην καπνιστές, οι ερευνητές συνιστούν να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα φρούτων, λαχανικών, χόρτα και φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά, πρωτεΐνη από θαλασσινά και φυτικές πηγές, τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα.

Επιπλέον είναι σημαντικό να περιορίσετε τις επεξεργασμένες τροφές, την πρόσληψη νατρίου, πρόσθετων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών.

Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές μπορεί να χρειάζονται περισσότερο. Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα βήτα-καροτίνης, σεληνίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε και αρκετών βιταμινών Β.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις επιβλαβείς καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα και στον καπνό που εισπνέεται από αυτά. Το κάπνισμα έχει επίσης οξειδωτική δράση στον οργανισμό και μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών.

 

 

Πηγή: vita.gr