Εκ γενετής σημάδια: Ποια είναι και πότε πρέπει να αφαιρούνται;
Εάν έχετε συμφιλιωθεί με το εκ γενετής σημάδι σας, όλα καλά. Τι γίνεται όμως αν η κρεατοελιά, ο καφέ λεκές ή το κόκκινο εξόγκωμα στο πρόσωπό σας επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σας και το πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι;
Είτε πρόκειται για μια ελιά, είτε για ένα καφέ μπάλωμα, είτε για ένα μωβ λεκέ που μοιάζει με αέναο σημάδι από μπουνιά, ένα εκ γενετής σημάδι καθορίζει τον ιδιοκτήτη του – για καλό ή για κακό. Φανταστείτε για παράδειγμα το πρόσωπο της Μέριλιν Μονρό και της Σίντι Κρόφορντ πώς θα φαινόταν χωρίς τις ελιές τους. Δεν θα ήταν κάπως παράξενο;
Και οι συλλογικοί αναστεναγμοί των οπαδών της K-pop ίσως να ήταν λιγότεροι, επίσης, χωρίς το σημάδι σε σχήμα καρδιάς που βρίσκεται κάτω από το δεξί μάτι του Jay από τους iKON. Αλλά οι αντιδράσεις προς τα άτομα που φέρουν εκ γενετής σημάδια δεν είναι πάντα θετικές. Η 25χρονη επαγγελματίας χορεύτρια Cassandra Naud, που γεννήθηκε με ένα μεγάλο, τριχωτό σημάδι στο δεξί της μάγουλο, γνωρίζει καλά τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός. Παρόλα αυτά, είναι αποφασισμένη να το διατηρήσει ως μέρος της ταυτότητάς της.
Διαφορετικά είδη εκ γενετής σημαδιών
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εκ γενετής σημαδιών:
τα χρωματισμένα, που δημιουργούνται όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα χρωστικών κυττάρων σε μια περιοχή του δέρματος, και τα αγγειακά εκ γενετής σημάδια, που εμφανίζονται όταν υπάρχει ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος.
Αν και δεν γνωρίζουμε τι τα προκαλεί, είναι σαφές ότι τα εκ γενετής σημάδια δεν σχετίζονται με κάτι που έγινε ή δεν έγινε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, ορισμένα είδη μπορεί να εμφανίζονται σε οικογένειες, αλλά δεν έχει βρεθεί μια γενετική αιτία.
Τι μπορείτε να κάνετε για τα εκ γενετής σημάδια
Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν αποφασίζουμε για τις επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν το είδος του σημαδιού (αγγειακό ή χρωματισμένο), καθώς επίσης το μέγεθος και τη θέση του. Για την αφαίρεσή τους χρησιμοποιούνται κορτικοστεροειδή, χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση και θεραπεία με λέιζερ. Το λέιζερ και η χειρουργική επέμβαση είναι οι πιο κοινές επιλογές. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χειρουργική επέμβαση συνοδεύεται από υψηλό κίνδυνο δημιουργίας ουλών και γενικά επιφυλάσσεται για πιο σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή σημάδια.
Για τη θεραπεία των αγγειακών σημαδιών, χρησιμοποιούνται παλμικά λέιζερ βαφής. Αλλά όταν πρόκειται για χρωματισμένα σημάδια, καλύτερα να τα αφήσετε στην ησυχία τους και να τα παρακολουθείτε για αλλαγές που υποδηλώνουν καρκίνο. Ορισμένα εκ γενετής σημάδια, όπως οι μογγολικές κηλίδες και ορισμένα αιμαγγειώματα, υποχωρούν από μόνα τους και δεν απαιτούν θεραπείες.
Αλλά μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου η θεραπεία προτιμάται από το να αφήσουμε τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της. Για παράδειγμα, τα βρεφικά αιμαγγειώματα υποχωρούν μόνα τους, αλλά μπορεί να αφήσουν ουλές χωρίς θεραπεία.
Επιτυχία της θεραπείας
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα της θεραπείας. Κατά γενικό κανόνα, όσο μεγαλύτερο είναι το σημάδι, τόσο πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπισή του. Μια μεγάλη επιφάνεια συνεπάγεται μεγαλύτερο χρόνο διακοπής λειτουργίας και αυξημένη πολυπλοκότητα λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να επηρεαστούν άλλα ζωτικά όργανα, όπως τα μάτια.
Επίσης, τα περισσότερα αγγειακά εκ γενετής σημάδια είναι σχετικά πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν από τα χρωματισμένα – με εξαίρεση τα αιμαγγειώματα.
Το πού βρίσκεται το σημάδι είναι επίσης κρίσιμο. Το δέρμα σε διάφορες περιοχές του σώματος ποικίλλει ως προς το πάχος, την ανταπόκριση στις θεραπείες, την πιθανότητα δημιουργίας ουλών και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, το δέρμα στο πρόσωπο και το λαιμό είναι πιο λεπτό και ανταποκρίνεται περισσότερο στη θεραπεία με λέιζερ – ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο στη θεραπεία. Έχει επίσης σχετικά μικρότερη τάση για δημιουργία ουλών.
Τούτου λεχθέντος, οι γιατροί δεν μπορούν να εγγυηθούν την πλήρη αφαίρεση ενός εκ γενετής σημαδιού. Οι περισσότερες θεραπείες, με εξαίρεση τη χειρουργική επέμβαση, μπορούν μόνο να μειώσουν την εμφάνιση των σημαδιών αυτών. Αλλά, ακόμη και με χειρουργική επέμβαση, μπορεί να εμφανιστεί υποτροπή μετά την αφαίρεση.
Πηγή: vita.gr