Εκδήλωση με θέμα τις Νυχτερίδες που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 στην έδρα του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Κισσάβου-Ελασσόνας, στην Ελασσόνα.

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα: «Γνωρίζοντας τις παρεξηγημένες φίλες μας, τις νυχτερίδες» στις 13 Μαΐου στην Ελασσόνα.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Κισσάβου-Ελασσόνας, κο Ανδρέα Γκανάτσιο , τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού σχολείου Ελασσόνας κο Αθανάσιο Νούσια και τον εκπρόσωπο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου / Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α κο Σάββα Βασιλειάδη. Οι συμμετέχοντες αρχικά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δυο τρισδιάστατα βίντεο για τον Όλυμπο στην αίθουσα θεάτρου «Βασίλης Φαρμάκης». Στη συνέχεια τα παιδιά απασχολήθηκαν με εκπαιδευτικές δραστηριότητες από την Εκπαιδευτική Βαλίτσα του LIFE GRECABAT με θέμα τις νυχτερίδες.

Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επιστημονικές παρουσιάσεις από τους Βιολόγους, ειδικούς στις νυχτερίδες (Χειρόπτερα), Δρ. Παναγιώτη Γεωργιακάκη και Δρ. Ιωάννα Σαλβαρίνα για τη ζωή των νυχτερίδων, την οικολογία τους, το σύστημα ηχοεντοπισμού τους, τη σημασία τους καθώς και τις απειλές που δέχονται. Εκφράστηκαν απορίες από το κοινό οι οποίες και λύθηκαν, ενώ συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τις νυχτερίδες και την προστασία των καταφυγίων τους. Στη συνέχεια τα παιδιά απόλαυσαν το παραμύθι «Σσσσς, τη μέρα κοιμάμαι» του Βασίλη Χατζηρβασάνη από το  LIFE GRECABAT το οποίο αφηγήθηκε ο κος Αθανάσιος Νούσιας.

Η βραδιά έκλεισε με έναν περίπατο αμέσως μετά τη δύση του ήλιου στην περιοχή του αναψυκτηρίου Ελασσόνας, όπου και παρατηρήθηκαν νυχτερίδες να πετάνε αλλά και ανιχνεύτηκαν οι φωνές τους με ειδικό επιστημονικό εξοπλισμό.

Αυτή ήταν η 3η από τις 4 ενημερωτικές δράσεις για το κοινό στο πλαίσιο του έργου: «Διαχειριστικές Δράσεις για το Αγριόγιδο και για τα Χειρόπτερα και για τα ενδιαιτήματά τους. Τμήμα 2: «Παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένων επιστημόνων για τη διερεύνηση και καταγραφή της χρήσης των ενδιαιτημάτων των χειροπτέρων (νυχτερίδων) στις περιοχές Natura 2000 της διευρυμένης περιοχής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, εντός των ορίων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π«.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2014-2020» από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου / Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής). Η βραδιά διοργανώθηκε από τον ανάδοχο του έργου ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε. – ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μον. ΕΠΕ» με τη συνεργασία της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Κισσάβου-Ελασσόνας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού σχολείου Ελασσόνας και το Δήμο Ελασσόνας.

 

 

(Δελτίο τύπου)