Η Ελβετία γίνεται η πρώτη χώρα που κάνει δημοψήφισμα για το «Πράσινο Πιστοποιητικό».

Εξελίξεις στην Ελβετία. Οι κάτοικοι της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, προσέρχονται αύριο Κυριακή στις κάλπες για να πάρουν αποφάσεις για μία σειρά από τροποποιήσεις του σχετικού νόμου με τον κορoναϊό, στο πλαίσιο δημοψηφίσματος.

Πρώτη φορά παγκοσμίως
Κυρίαρχο θέμα του δημοψηφίσματος αποτελεί η έγκριση του περίφημου «Πράσινου Πιστοποιητικού» («Green Pass»), όπως αναφέρει η La Stampa και μεταδίδει η ΕΡΤ. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το «Πράσινο Πιστοποιητικό», ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ελβετοί προσέρχονται στις κάλπες για τη λήψη μέτρων σχετικά με τον κοροναϊό.

Στις 13 Ιουνίου ο νόμος για τον κοροναϊό εγκρίθηκε από τους Ελβετούς με ποσοστό άνω του 60% των ψήφων. Την Κυριακή οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για την υποχρεωτικότητα του «Πράσινου Πιστοποιητικού», η οποία περιλαμβάνεται στον νόμο περί Covid-19.

Επεισόδια κατά την προεκλογική περίοδο
Κατά την προεκλογική περίοδο σημειώθηκαν βιαιότητες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω του κοροναϊού. Οι αντι-covid διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις είναι όλο και πιο συχνές στην Ελβετία με πρωτοστατούντες τους «freedom ringers», οι οποίοι είναι κατά κανόνα άνδρες ντυμένοι με λευκά πουκάμισα, στολισμένα με λουλούδια, φέρουν στον λαιμό κουδούνια όμοια με των αγελάδων.

Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, στις συγκεκριμένες διαμαρτυρίες συμμετέχουν πολίτες κάθε κατηγορίας και τάξης, οι περισσότεροι πάντως είναι νέοι άνδρες, δεξιάς πολιτικής κατεύθυνσης. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει «σηκώσει» φράγματα γύρω από την έδρα της κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, για κάθε ενδεχόμενο.

Οι Αντιτιθέμενοι στον Νόμο Covid μιλούν για απαρτχάϊντ και για μία κοινωνία δύο ταχυτήτων. Τα πολιτικά κόμματα είναι όλα υπέρ του νόμου με εξαίρεση το Ελβετικό Λαϊκό κόμμα, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κόμμα της Ελβετίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του «ΝΑΙ» στον νόμο Covid και το «Πράσινο Πιστοποιητικό», πάντως τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι Ελβετοί την Κυριακή.

 

Πηγή:in.gr