Αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το 2100 θα έχουν χαθεί όλοι οι παγετώνες στις Άλπεις

Ανησυχούν οι ειδικοί για τους παγετώνες στην Ελβετία καθώς μέσα σε δύο χρόνια έχασαν το 10% του όγκου τους.

Σύμφωνα με το BBC, μετά το περσινό ρεκόρ με το 6% των παγετώνων να λιώνει, φέτος οι πάγοι στην Ελβετία μειώθηκαν κατά επιπλέον 4%, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ελβετικού Δικτύου Παρακολούθησης Παγετώνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ίσως πλέον να είναι πολύ αργά για να σωθούν οι παγετώνες στις Άλπεις, ακόμα κι αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε όλο τον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή. «Είναι τρομερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του δικτύου, Matthias Huss.

 

Σε μόλις δύο χρόνια, οι παγετώνες της Ελβετίας έχασαν το 10% του συνολικού τους όγκου, όσο είχαν χάσει μέσα σε τρεις δεκαετίες, μεταξύ 1960 και 1990. Οι επιστήμονες που μετρούν το μέγεθος των παγετώνων δεν παρηγορούνται από το γεγονός ότι η φετινή τήξη των πάγων είναι ελαφρώς μικρότερη από το περσινό ρεκόρ.

«Εξακολουθεί να είναι η δεύτερη πιο κακή χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις», δήλωσε στο BBC ο Matthias Huss. «Είναι τρομερό να βλέπεις ότι αυτό το ακραίο φαινόμενο του 2022 να επαναλαμβάνεται και φέτος».

«Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο κλίμα, μέχρι το 2100 θα έχουμε χάσει όλους τους παγετώνες στις Άλπεις», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ελβετικού Δικτύου Παρακολούθησης Παγετώνων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το λιώσιμο των πάγων οφείλεται στα διαδοχικά πολύ ζεστά καλοκαίρια και στις μέτριες χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα. «Εάν συνεχιστούν αυτά τα καιρικά μοτίβα, το λιώσιμο θα επιταχυνθεί», σημειώνουν.

 

 

Πηγή:lifo.gr