Εμβολιασμοί: Επιστρέφουν «εφιάλτες» από το παρελθόν
Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, διφθερίτιδα και πολιομυελίτιδα «απειλούν» με επανεμφάνιση αν μειωθεί το ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για πιστοποιητικά γιατρών προκειμένου να υπάρξει εξαίρεση έχει θορυβήσει γιατρούς και φαρμακοποιούς, που επιμένουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει και κόστος, καθώς ο εμβολιασμός γίνεται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός παιδιών είναι ασφαλής και ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια πάσχοντες, παχύσαρκοι, καπνιστές) πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.
Εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος η ιλαρά γνωρίζει έξαρση, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετίας το πρώτο εξάμηνο του 2018. Καταγράφηκαν περισσότερα από 40 χιλιάδες κρούσματα σε όλη την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ στην παρέμβασή του στην 68η Σύνοδο του ΠΟΥ σημείωσε ότι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, έχουν χαμηλό επίπεδο κάλυψης εμβολιασμού, αντίθετα είναι υψηλά τα ποσοστά στην κάλυψη του εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα για ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια.
Ωστόσο, ο κ. Ρόζενμπεργκ σημείωσε ότι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, έχουν χαμηλό επίπεδο κάλυψης εμβολιασμού και αυτό δημιούργησε ανησυχίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επιδημίας ιλαράς.
Για την αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα τόνισε ότι έχουν ορισθεί εμβόλια προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων της ιλαράs, της ερυθράς, της παρωτίτιδας (MMR), της διφθερίτιδαs, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολιομυελίτιδαs (DTaP-IPV) και της φυματίωσηs (BCG), λαμβάνoντας πάντα υπόψη τη διαθεσιμότητα αυτών των εμβολίων.