Άνοιξε την Δευτέρα η πλατφόρμα για τα νέα ραντεβού: Το νέο «όπλο» κατά του κορονοϊού είναι το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5.

Αναλυτικές οδηγίες για το επικαιροποιημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5, που είναι διαθέσιμο από σήμερα, έδωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα των ραντεβού στο emvolio.gov.gr, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός που θα γίνεται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα.

Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών θα ξεκινήσει 23 Οκτωβρίου. Στις ομάδες που συστήνεται ο εμβολιασμός θα αποσταλεί sms, ενώ θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα κατ’ οίκον για όσους έχουν ανάγκη.

Ο εμβολιασμός γίνεται 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση. Το νεότερο είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει λάβει τον βασικό εμβολιασμό.

Σώθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια ζωές
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε πως ο στόχος του εμβολιασμού είναι η μακροχρόνια προστασία από τη νόσο και από το θάνατο ειδικά στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους.

Όπως αναφέρθηκε, στον πρώτο χρόνο του εμβολιασμού σε παγκόσμια βάση, υπολογίζεται ότι σώθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια ζωές. Το πρόβλημα παραμένει και ρόλο σε αυτό παίζει η φθίνουσα ανοσία και η εξέλιξη του ιού με συνεχείς παραλλαγές. Ο αρχικός ιός δεν ανιχνεύεται πλέον.

Ως προς τα νέα δεδομένα έχει δημιουργηθεί ένα μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο. Αξιολογήθηκαν τα δεδομένα του και εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο, ενώ αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία και από παλιές, αλλά και νέες έρευνες.

Τι γνωρίζουμε για το νέο εμβόλιο
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι «το νέο εμβόλιο XBB.1.5 δημιουργεί σημαντική προστασία από τον ιό και τις υποπαραλλαγές του».

Δεν συστήνεται μαζικός εμβολιασμός, αλλά σε ομάδες υψηλού κινδύνου (παχύσαρκοι, διαβητικοί, κλπ) και σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν.

Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της επιλογής αυτής στην Ευρώπη, σε ικανοποιητικό επίπεδο, θα φέρει μείωση 30% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σημαντική ελάφρυνση στα συστήματα Υγείας».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διευκρίνισε ότι παρά το γεγονός ότι δεν ξεκινάει μαζικός εμβολιασμός, δεν υπάρχει «κόφτης» και κάθε πολίτης που το επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί. Το σύστημα είναι ανοιχτό για όλους. Τόνισε επίσης ότι η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τα θέματα αυτά, είναι έγκυρη και επικαιροποιημένη. Παράλληλα τόνισε τον κίνδυνο της «εξοικείωσης», δηλαδή το να έχουν περάσει κάποιοι τη νόσο με ελαφρά συμπτώματα και έτσι να πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί και μία επόμενη νόσηση, αντίληψη που δεν είναι σωστή, καθώς κάθε φορά η νόσηση συσσωρεύει προβλήματα στη συνολική κατάσταση της υγείας.

Ο αριθμός των εμβολίων που έχει παραλάβει αυτή τη στιγμή η χώρα από το κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα είναι 1,6 εκατ. διαθέσιμα και αν χρειαστούμε παραπάνω θα τα έχουμε, δεν υπάρχει θέμα επάρκειας στα εμβόλια, τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Tα εμβόλια θα γίνονται στα 352 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται και από τα φαρμακεία.

 

 

Πηγή:dnews.gr