imeridaΘ. Παπαγεωργίου: «Τα φωτοβολταϊκά είναι μια καλή επένδυση
για τους αγρότες»
Π. Παραδείσης: «Στόχος μας η διασφάλιση της επένδυσης
και του εισοδήματος των αγροτών»

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 11 Μαρτίου 2011, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας, η ενημέρωση για την χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων των αγροτών από την ΑΤΕ leasing. Έντονο είναι το ενδιαφέρον των αγροτών της Πιερίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση εναλλακτικού εισοδήματος από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κυρίως από καπνοπαραγωγούς της ορεινής Πιερίας σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες  έχουν φθίνουσα παραγωγικότητα.  Την συνάντηση ενημέρωση διοργάνωσαν η Αναπτυξιακή Περιβαλλοντική Πολιτιστική Ενημερωτική Εταιρία (Α.Π.Π.Ε.Ε.) Πιερίων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Στρατηγικής Ανάπτυξης Πιερίας (ΙΣΑΠ) και την παρακολούθησαν πολλοί αγρότες, κατασκευαστές και εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το παρόν έδωσαν επίσης ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γρ. Παπαχρήστος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Γ. Κωτούλης, Διευθυντές των καταστημάτων και στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας στην Πιερία, τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Π. Μπατάλας και Γ. Τσιαλός, η Αν Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Λαμογιάννη, ο πρώην δήμαρχος Ελαφίνας κ. Π. Κατσάρας, στελέχη του αγροτικού χώρου και πολλοί ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε το μέλος της Α.Π.Π.Ε.Ε. κ. Γιώργος Κουκουλιάτας.

Π. Παραδείσης:
«Στόχος μας η διασφάλιση της επένδυσης και του
εισοδήματος των αγροτών»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕ leasing κ. Πέτρος Παραδείσης με συγκροτημένο απλό και κατανοητό λόγο περιέγραψε τη φιλοσοφία και τον στόχο που έχει θέσει η ΑΤΕ leasing για την χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους αγρότες.  Όπως τόνισε η ΑΤΕ αποφάσισε να στηρίξει αυτή την επενδυτική δραστηριότητα των αγροτών στο πλαίσιο στήριξης των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Άλλωστε η ΑΤΕ δίνει πάντα προτεραιότητα  στις αγροτικές επενδύσεις.
Η Χρηματοδότηση γίνεται μέχρι 100% του εξοπλισμού και έως το 85% του κόστους της επένδυσης. Διάρκεια έως 15 έτη με περίοδο χάριτος έως 6 μήνες. Στόχος είναι να εγκατασταθούν βιώσιμες μονάδες, να αντέξουν στο χρόνο και να υπάρχει ένα εγγυημένο ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ τουλάχιστον,  για τους αγρότες.  Στην ΑΤΕ leasing και στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν όλες τις πληροφορίες που θέλουν.
Θ. Παπαγεωργίου
«Τα φωτοβολταϊκά είναι μια καλή επένδυση για τους αγρότες»
Ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, με την συμβολή του οποίου οργανώθηκε η ενημερωτική συνάντηση, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε πως η επένδυση των αγροτών σε φωτοβολταϊκά συστήματα εξασφαλίζει ένα αξιόλογο εισόδημα, ιδιαίτερα σε αγροτικές εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας.
Επεσήμανε πως αν και δόθηκε κατά προτεραιότητα δυνατότητα στους αγρότες να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα, προέκυψαν προβλήματα τόσο με το δίκτυο της ΔΕΗ όσο και με τους όρους εγγυοδοσίας από πλευράς των τραπεζών για την χρηματοδότηση της επένδυσης. Γι αυτό ο ίδιος και άλλοι βουλευτές, από αγροτικές και κυρίως καπνοπαραγωγικές περιοχές, είχαν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή και ζητούν να δοθούν λύσεις που θα καθιστούν εφικτή και βιώσιμη μια επένδυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους αγρότες.
Τέλος τόνισε πως πριν 5 χρόνια το Ι.Σ.Α.Π. – του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος – είχε οργανώσει στην Κατερίνη ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  και είχαν επισημανθεί από τότε οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτό τον χώρο. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η χώρα μας έχει να αξιοποιήσει ένα πλούτο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες. Οι αγρότες μπορούν και πρέπει να έχουν κι αυτοί το μερίδιο που τους αναλογεί στην αξιοποίηση αυτού του πλούτου, όχι μόνο από τα  φωτοβολταϊκά αλλά και από την αξιοποίηση και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μεγάλο το  ενδιαφέρον  
των αγροτών
Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που έκαναν αγρότες, κατασκευαστές και οι εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων στον κ. Παραδείση για την διαδικασία έγκρισης, χρηματοδότησης και εξέλιξης της ε
πένδυσης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕ leasing απάντησε με σαφήνεια σε όσες ερωτήσεις αφορούσαν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΑΤΕ. Τόνισε πως η ΑΤΕ διαμόρφωσε το τελικό πρόγραμμα χρηματοδότησης σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ έχοντας και την πολύχρονη, πολύτιμη εμπειρία από επενδύσεις που χρηματοδότησε στον αγροτικό τομέα.
Νέες  ενημερωτικές
συναντήσεις
Η καθ’ όλα επιτυχημένη ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσαν οι δύο φορείς. Α.Π.Π.Ε.Ε. και Ι.Σ.Α.Π. είναι η πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και ημερίδων που προγραμματίζονται για αγροτικά θέματα, αλλά και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Πιερία.

ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ 21/3
Έτοιμο το τεχνικό πρόγραμμα
του Δ.Δίου-Ολύμπου
Δ.ΜΥΛΩΝΕΡΟΣ: ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΙΣ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του τεχνικού προγράμματος τρέχοντος έτους του δήμου Δίου-Ολύμπου, με στόχο την τελική του διαμόρφωση από το δημοτικό συμβούλιο και την ψήφισή του στις 21 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. Στη συνέχεια, αναμένεται η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το έτος 2011.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τεχνικά έργα του δήμου Δίου-Ολύμπου Δημήτρης Μυλωνέρος, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που υφίστανται, έγιναν προσπάθειες ώστε δια του τεχνικού προγράμματος και ακολούθως δια του προϋπολογισμού να ιεραρχηθούν οι ανάγκες του νέου δήμου και να προωθηθούν τα πλέον αναγκαία έργα στην περιοχή.  Δήλωσε επίσης ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε η σύνταξη αυτού του τεχνικού προγράμματος να μην είναι μια συνήθης έκθεση ιδεών, όπως συνέβαινε σε κάποιους δήμους κατά το παρελθόν, αλλά να αποτυπώνει την οικονομική πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στον Δ.Δίου-Ολύμπου.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
Δ. ΜΥΛΩΝΕΡΟΥ
«Αυτό το τεχνικό πρόγραμμα φροντίσαμε να αποτυπώνει τη δική μας βούληση σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, δυνατότητες που υπάρχουν μέσα σ’ αυτή την πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα αλλά και για τον δήμο Δίου-Ολύμπου», σημείωσε ο κ. Μυλωνέρος.
Και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε μια τρομερά δύσκολη χρονιά, με μια πολιτεία να οφείλει χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και με τον δήμο μας να αντιμετωπίζει ήδη κύματα εργολάβων και προμηθευτών που καθημερινά έρχονται στο δημαρχείο, απαιτούν οφειλόμενα χρήματα παρελθόντων ετών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα διεκδικούν αυτά τα χρήματα με κάθε τρόπο και προχωρούν σε κατασχέσεις.
Σ’ αυτή, λοιπόν, τη συγκυρία ο δήμαρχός μας, ο Γιώργος Παπαθανασίου, μαζί με εμένα και με όλους τους άλλους συνεργάτες του, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα, για να εξυπηρετήσουμε τους δημότες.  Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε μια κάποιου είδους οικονομική, κοινωνική, τουριστική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη, να προστατέψουμε το περιβάλλον, να δώσουμε λύσεις όπου είναι δυνατόν σύμφωνα με τις οικονομικές μας δυνατότητες.  Και το τεχνικό πρόγραμμα που θα θέσουμε προς συζήτηση, διαμόρφωση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, κινείται στην κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο κ. Μυλωνέρος.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΟ Δ.Σ.
ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύνταξη του τεχνικού προγράμματος έτους 2011 έγινε αφού πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στις δημοτικές ενότητες Ανατολικού Ολύμπου και Δίου. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι αλλά και σύμβουλοι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη και οι προτάσεις της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου.  Όλες οι προτάσεις έγιναν αντικείμενο μιας πρώτης επεξεργασίας και στις 21/3/2011 θα τεθούν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Δίου-Ολύμπου με στόχο, μετά από διάλογο, να διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις και να τεθούν προς έγκριση από τους δημοτικούς συμβούλους, την ίδια μέρα στο Δ.Σ.