Ομάδα κατοίκων του οικισμού Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας έβαλε φωτιά σε διάφορα σημεία και ακολούθησε μεγάλη ένταση, με αποτέλεσμα το συνεργείο του ΕΟΔΥ να αποχωρήσει.

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές και στους επιστήμονες της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι τοπικές επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός χωρίς να τηρούνται κανόνες, όπως η περίπτωση του οικισμού Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας. Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αυτού του είδους οι επιδημίες δείχνουν ότι ο ιός κερδίζει έδαφος, ενώ εμείς χάνουμε. «Ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση δεν είναι πως ο ιός έχασε τη δύναμή του.

Είναι πως με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων κρατήσαμε τη κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά εάν μείνουμε έτσι σβήνει. Αλλά δεν έχει εξαφανιστεί» σημείωσε και τόνισε, «θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε μεμονωμένες περιπτώσεις της νόσου και επιδημίες και να τις καταπολεμούμε στις τοπικές τους εστίες. Με ανησυχεί όταν θα γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό. Όταν θα έχουμε πολλαπλές επιδημίες ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη, οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, θα δοκιμάσουν τη σταδιακή άρση των μέτρων, και την όλη προσπάθεια επιστροφής στη μερική κανονικότητα».

Αφορμή γι’ αυτές τις προειδοποιήσεις στάθηκε ο εντοπισμός 35 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας. Η νέα προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας εκεί και συγκεκριμένα η «είδηση» ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό θα μεταφερθούν στη δομή «Αρωγή» που έχει δημιουργηθεί από την Περιφέρεια προκειμένου να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό. Η λύση της απομάκρυνσης από τον οικισμό για όσους βρίσκονται θετικοί έχει επιλεγεί δεδομένου ότι ο τρόπος ζωής των Ρομά και το γεγονός ότι πολλά άτομα διαμένουν σε μια κατοικία καθιστά δύσκολη την εφαρμογή του μέτρου της κοινωνικής απομόνωσης και της καραντίνας. Oταν χθες το μεσημέρι στον οικισμό έφτασε το πούλμαν για τη μεταφορά των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί, ομάδα κατοίκων προκειμένου να εμποδίσει την επιβίβαση έβαλε φωτιά σε διάφορα σημεία. Επακολούθησε μεγάλη ένταση, με αποτέλεσμα το συνεργείο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας να αποχωρήσει.

Πηγή:kathimerini.gr