Αύξηση συντάξεων, επίδομα προσωπικής διαφοράς, δωρεάν φάρμακα και απονομή σύνταξης σε όσους έχουν οφειλές, περιλαμβάνονται στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Εκτός από τη νέα αύξηση των συντάξεων (γύρω στο 3,5%), θα δοθεί με άλλα ποσά το επίδομα προσωπικής διαφοράς το Δεκέμβριο ενώ θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο απασχόλησης συνταξιούχων με ετήσιο όφελος που φθάνει και τα 4.800 ευρώ.

Ειδικότερα:
1. Αυξήσεις συντάξεων

Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στα ποσά που θα λάβουν από 1/1/2024, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση υπολογίζεται πως θα κυμανθεί από 3% έως 3.5% καθώς είναι συνάρτηση του πληθωρισμού (που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 4,5%) και της ανάπτυξης (που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2% με 3%).

Πέρσι η αύξηση των συντάξεων ήταν λίγο κάτω από 8%. Διαφορά στα χρήματα που λαμβάνουν, αναμένεται να δουν περίπου δυο εκατομμύρια συνταξιούχοι, ενώ αναμένεται και μία διορθωτική αύξηση ύψους 0,5% αναφορικά με την αύξηση συντάξεων του 2022.

2. Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Για 750.000 περίπου συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ), θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.
3. Συνταξιούχοι ακόμη και με οφειλές

Οι συνταξιούχοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ από 20.000 έως 30.000 ευρώ, θα λαμβάνουν σύνταξη και θα τους παρακρατείται το 60% του ποσού της παροχής, προκειμένου να αποπληρωθεί το τμήμα αυτό της οφειλής.

Μέχρι σήμερα, οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, εάν δεν αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. Πλέον, με τη νέα διάταξη, σύνταξη θα μπορούν να λάβουν και όσοι έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ (και έως 10.000 ευρώ στην περίπτωση αγροτών), υπό αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις.

Μέχρι το χρέος να πέσει στις 20.000 ευρώ, θα παρακρατείται το 60% της σύνταξής τους. Στη συνέχεια, θα ισχύει η σημερινή πρόβλεψη, με ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους σε 60 ισόποσες δόσεις, που θα παρακρατούνται από το ποσό του 100% της σύνταξης.

4. Απασχόληση συνταξιούχων

Όπως προβλέπεται στην τελική διάταξη που προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης:

οι συνταξιούχοι μισθωτοί θα επιβαρύνονται με 10% εισφορά και θα ονομάζεται «πόρος υπέρ ΕΦΚΑ»
για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν επικούρηση, θα επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση μόνο για την ασφάλιση στην κύρια σύνταξη ίση με το 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.
για όσους συνταξιούχους μη μισθωτούς που έχουν και επικουρική ασφάλιση η επιβάρυνση θα είναι ίση με το 40% επί της ασφαλιστικής κλάσης τους (40% για κύρια ασφάλιση και 40% για επικουρική).
Στην παρακράτηση θα τεθεί ανώτατο όριο στο ποσό που θα καταβάλει κάθε απασχολούμενος συνταξιούχος στο σύστημα, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης (413 ευρώ), δηλαδή 4.965 ευρώ.

5. Φάρμακα.

Με σκοπό να ενισχυθούν περαιτέρω οι πλέον ευάλωτοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες, υλοποιείται το μέτρο «Μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής» για 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Εκτός από την οικονομική ανακούφιση που επιφέρει το μέτρο αυτό για τη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού, δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να παίρνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία όπως και οι ασφαλισμένοι και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία, ειδικά για τους κατοίκους της περιφέρειας που χρειάζονταν συχνές μετακινήσεις.

 

 

Πηγή:dnews.gr