Παράταση της ενίσχυσης εργαζομένων που είναι σε καθεστώς αναστολής, επιδότηση όσων υποχρεωθούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο, παράταση του “κουρέματος” των ενοικίων, αναστολή και των φορολογικών υποχρεώσεων Μαΐου. Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την παράταση του καθεστώτος οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής, την επιδότηση όσων εργαζόμενων υποχρεωθούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, την παράταση για ακόμη έναν μήνα του “κουρέματος” των ενοικίων κατά 40%, την αναστολή και των φορολογικών υποχρεώσεων του Μαΐου αλλά και την παράταση της λειτουργίας της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τρεις μήνες ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης εξειδικεύοντας τις πρωϊνές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα:

1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας. Στις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, θα δοθεί η δυνατότητα να ανοίξουν με το 40% του προσωπικού διατηρώντας το 60% του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα άρσης της αναστολής

2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7ον. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020. Παράλληλα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών. Πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Καλύπτει όλα τα “κόκκινα δάνεια”, τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία.

Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:

§ η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,

§ η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,

§ το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό,

§ η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.

Το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ.

Ακόμη, το αν οι επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση για να πάρουν απευθείας δάνειο από το κράτος θα συμπεριληφθούν τελικώς στον κατάλογο των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα εξαρτάται από το αν υπάρχει σημαντική μείωση εσόδων λόγω κορονοϊού. Για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία (είναι οι μικρές επιχειρήσεις) θα δικαιούνται δάνειο μόνο εφόσον τα έσοδά τους εχουν μειωθεί κατά 6.5% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με τον μέσο όρο των εσόδων που είχε αποτυπωθεί στο πρώτο τρίμηνο των τριών τελευταίων ετών. Αντίστοιχα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με διπλογραφικό σύστημα το ζητούμενο είναι να υπάρχει μείωση κατά 20% μέσα στον Μάρτιο του 2020 σε σχέση με τον μέσο όρο του τζίρου που είχε καταγραφεί κατά τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών.