Αλλάζει η διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης με τις ισχύουσες ζώνες να καταργούνται και το επίδομα να αποδίδεται με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής ακόμα και του κάθε οικισμού.

Ριζικές αλλαγές στον υπολογισμό του φετινού επιδόματος θέρμανσης το οποίο δεν θα υπολογίζεται με βάση τις τέσσερεις γνωστές από πέρσι γεωγραφικές ζώνες αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης.

Η αλλαγή εκ βάθρων περνάει από μελέτη που έκανε η Εθνική μετεωρολογική υπηρεσία για λογαριασμό του υπουργείου οικονομικών πριν ξεκινήσει η κρίση του κορονοϊού εντοπίζοντας τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης σε 13599 σημεία όλης τις χώρας με βάση της «Θερμοημέρες»

Ως θερμοημέρα ορίζεται η κατανάλωση καυσίμου που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να διατηρήσει την θερμοκρασία του σπιτιού του στην θερμοκρασία των 15,5 βαθμών Κελσίου.

Αν μια μέρα του χειμώνα η θερμοκρασία σε ένα σπίτι είναι στους 8ο Κελσίου τότε το νοικοκυριό αυτό χρειάζεται 7,5 θερμοημέρες για να φέρει το σπίτι του στην μέση θερμοκρασία που λαμβάνεται ως βάση.

Με βάση αυτήν την μέθοδο και για 13599 σημεία δημιουργείται μια κλίμακα με τιμές θερμοημερών για κάθε μια περιοχή . Σε κάθε σκαλί αυτή της κλίμακας θα ορίζεται ένας συντελεστής Ο δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης θα μπορεί να μάθει ποιο είναι το ύψος του επιδόματος που δικαιούται πολλαπλασιάζοντας τον συντελεστή αυτό με το μέγιστο του επιδόματος θέρμανσης.

Με τον τρόπο αυτό σε ένα νησί του Αιγαίου, πχ την Κρήτη η οποία έως σήμερα που λάμβανε το χαμηλότερο επίδομα θέρμανσης το επίδομα μπορεί να διαφοροποιείται από τις πόλεις και τα χωριά κοντά στην θάλασσα σε αυτά που βρίσκονται σε πιο ορεινές περιοχές

 

Στα 600 ευρώ το ανώτατο όριο

Στο σημείο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης που παρουσίασέ μαζί με τον μετεωρολόγο υποδικοικητή της ΕΜΥ κ. Μανώλη Αναδρανιστάκη το νέο τρόπο υπολογισμού τόνισε ότι το περσινό ανώτατο όριο του επιδόματος που ήταν τα 350 ευρώ θα αυξηθεί έως και 70 φτάνοντας κοντά στα 600 ευρώ μόνο που λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού θα το δικαιούνται λιγότεροι από πέρσι . Τόνισε επίσης ότι ενδέχεται και το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από τ ον προϋπολογισμό να αυξηθεί από τα 84 ε κ ευρώ κοντά στα 90 εκ ευρώ.

Ωστόσο για να μην μηδενιστεί το επίδομα σε περιοχές με σχετικά μικρές θερμαντικές ανάγκες θα διατηρηθεί το ελάχιστο όριο επιδόματος των 80 ευρώ για τον ανύπαντρο χωρίς παιδιά το οποίο αυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί της οικογένειας .

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με πέρσι αλλά πλέον το επίδομα αποσυνδέεται από την τιμή του καυσίμου και γίνεται πιο αναλογικό και πιο δίκαιο.

Η υπουργική απόφαση για το καθορισμό των λεπτομερειών του νέους τρόπου υπολογισμού θα έρθει με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί ως το τέλος Νοεμβρίου ενώ το επίδομα θα δοθεί και φέτος προκαταβολικά μέσα στον Δεκέμβριο με βάση τιμολόγια για την αγοράς καυσίμου με αξία διπλάσια από το ύψος του επιδόματος.

 

Επιδότηση και για φυσικό αέριο, υγραέριο και καυσόξυλα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι για φέτος, εκτός του πετρελαίου θα επιδοτηθούν και οι δαπάνες για φυσικό αέριο και υγραέριο που θα αγοράζονται για τις ανάγκες θέρμανσης. Δεν θα υπάρξει επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα για να ζεστάνουν το χώρο τους καθώς όπως είπε αυτοί μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο

Σε ό,τι αφορά τα καυσόξυλα είπε ότι δεν θα επιδοτηθεί η κατανάλωση στα μεγάλα αστικά κέντρα για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά μπορεί να επιδοτηθεί η χρήση ξύλων και προϊόντων ξύλου ( px pellet ) για ορεινούς δήμους και περιοχές με λιγότερους από 2500 κατοίκους.

Ενόψει της διεύρυνσης των επιδοτούμενων καυσίμων η ΑΑΔΕ θα προσαρμόσει την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων ώστε να δέχεται και τιμολόγια για την αγορά καυσόξυλών αλλά και τους λογαριασμούς για φυσικό αέριο.